Türkiye'nin yeni güne şafak operasyonları ile başlaması sonrası gözler Borsa İstanbul'a yöneldi.

BORSA'DA DEVRE KESİCİ DÖNEMİ

Gözaltı kararlarının ardından Borsa İstanbul 100 (BIST) endeksi, güne yüzde 6,87 oranında düşüşle başlarken; endeks açılışta 741 puan kayıpla 10060 puan oldu.

Borsa İstanbul, saat 09:55:19 itibarıyla devre kesti.

Borsa İstanbul, açığa satış işlemlerine yönelik yeni bir düzenlemeye giderek 19 Mart 2025 tarihli seansta BIST 50 Endeksi'nde yer alan paylar için "yukarı adım kuralı" uygulanacağını açıkladı. Bu kapsamda, açığa satış işlemleri yalnızca en son işlem fiyatının üzerinde bir fiyatla yapılabilecek.

Borsa İstanbul A.Ş. tarafından yapılan açıklamada, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) 5 Aralık 2024 tarihli kararı doğrultusunda BIST 50 Endeksi'nde yer alan hisselerde açığa satış işlemlerinin mümkün olduğu hatırlatıldı. Ancak 19 Mart 2025 tarihinde, yalnızca o gün geçerli olmak üzere, açığa satış işlemlerinde "yukarı adım kuralı"nın devreye alınacağı bildirildi.

Buna göre, açığa satışa konu olacak hisseler, en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir seviyede satılabilecek. Ancak, bir önceki işlem fiyatına kıyasla yükseliş gösteren hisselerde, açığa satış işlemi en son fiyat düzeyinden de gerçekleştirilebilecek.

Borsa İstanbul, aynı gün içinde yapılan ve daha sonra alımlarla kapatılan açığa satış işlemlerinin de bu kapsamda değerlendirileceğini belirterek, yatırımcıların ve yatırım kuruluşlarının bu tür işlemlerde açığa satış seçeneğini işaretlemeleri gerektiğini vurguladı.

Yatırımcıların dikkatli olması gerektiği ifade edilen açıklamada, düzenlemenin piyasa düzenini korumaya yönelik olduğu ve geçici olarak uygulanacağı belirtildi.