Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi tüm zamanların rekorunu kırdıktan sonra düşüşe geçti.

21 Mayıs 2024'te 11.088,01 puana ulaşan endeksteki kayıp 9 günde yüzde 5'i aştı.

Endeksteki düşüşü SÖZCÜ'ye değerlendiren uzamanlar rekor sonrasındaki kâr satışlarına, Yapı Kredi'nin satışına ilişkin haber akışındaki duraklamaya ve Türk lirası mevduat ve kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarındaki düzenlemelere işaret etti.

Uzmanlar ayrıca yabancının tahvile olan ilgisindeki artışa ve borsadaki varlıklarına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

YAPI KREDİ SATIŞINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Trive Yatırım Araştırma Direktörü Tuğberk Çitilci, Yapı Kredi'nin Birleşik Arap Emirlikleri merkezli First Abu Dhabi Bank'a satılacağına yönelik haber akışında yeni bir gelişme olmamasının borsadaki düşüşte etkili olduğunu söyledi.

Çitilci, "Dün borsada yaşanan satış Yapı Kredi'nin satışına ilişkin yeni pozitif anlamda gelişme olmamasıyla ilgiliydi. Çünkü piyasayı son dönemde sürükleyen hikaye Yapı Kredi'nin satışı ve satış yapıldıktan sonra Koç'un elde edeceği nakitle yapacağı yatırım potansiyelleriydi. Buradaki haber akışında bir miktar duraklama olmasıyla kâr realizasyonları geldi" dedi.

Çitilci herhangi yeni bir gelişme olmamasına karşın satışın gerçekleşmesini beklediğini söyledi.

Çitilci, "Ben bu satışın bir noktada gerçekleşeceğini düşünüyorum. Çünkü özellikle konvansiyonel bankacılık yurt içinde ve yurt dışında kârlı değil. Bir de genelde Koç grubu böyle açıklamalar yaptığı zaman, satış zaman alsa bile gerçekleşiyor" ifadelerine yer verdi.

'RİSK PRİMİNİN 250'NİN ALTINA DÜŞMESİ GEREKİYOR'

Diğer bir yandan risk primine (CDS) de değinen Çitilci, risk primini 250 baz puanın aşağısına çekecek gelişmelere (gri listeden çıkma, swap hattının uzun dönemli açılması) ihtiyaç olduğunu söyledi. Bu taraflarda da haber akışlarında ilave unsurlar gelmediğinden endekste bir değer kaybı olduğunu belirten Çitilci, yine de endeksin genel yapısında bir bozulma olmadığını söyledi.

Çitilci, "Anlamlandırılamayan veya bir bahaneyle ilişkilendirilemeyen satışlar gelecek, ancak yukarı yönlü hareketin daha olası olacağını değerlendiriyorum" dedi. Çitilci, yukarı yönlü harekette özellikle yaz aylarında Yapı Kredi'nin satış haberinin, not artışlarının, eylülde ise anayasa değişikliği ve reformların etkili olacağını belirtti.

Yabancı yatırımcıların aslında hala Borsa İstanbul'da olduğunu ancak varlıklarını tahvil ağırlıklı tuttuklarını söyleyen Çitilci, yabancının hisse senedi tarafındaki hareketinde kurun görece sabit kalmasıyla yabancıların 'döviz boz, faiz cazibesine dahil ol' şeklinde hareket etmesinin etkili olduğunu belirtti.

DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK Mİ?

İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros da borsadaki düşüşün çok uzun sürmesini beklemediğini söyledi.

Toros, borsadaki harekette küresel piyasalara ayak uydurulduğuna dikkat çekerek "Rekor sonrasında jeopolitik gerginliklerin etkisiyle risk iştahı düşen global piyasalara ayak uydurduk" dedi.

Merkez Bankası'nın geçen hafta faiz kararının ardından açıkladığı zorunlu karşılık düzenlemelerinin faizdeki etkisinin de borsaya yansıdığını belirten Toros, "ZK düzenlemeleri ile yeniden mevduat faizlerinin yükselmesi nedeniyle t2 bakiye düzenlemeleri piyasaları baskılıyor. Bu baskının çok uzun süreceği kanaatinde değilim" dedi.

Ayrıca rekor sonrasında gelen kar realizasyonlarının da düşüşte etkili olduğunu belirten Toros, "Bazı dönemlerde oluşan sağlıklı realizasyonlar borsayı daha sağlam adımlarla yukarı götürürler" ifadelerine yer verdi.

Toros yabancının tahvil piyasına olan ilgisine ilişkin ise "Yabancı yatırımcılar önceden beridir önce borçlanma araçları sonradan ise konjonktüre bağlı hisselere giriş yapar. Aslında şu an piyasa beklentisine paralel gidiliyor" dedi.