Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, dünkü haber akışının etkisiyle yaşadığı düşüşün ardından bugün günün ilk yarısında da yüzde 0,53 değer kaybederek 10.309,35 puana düştü.

Günün ilk yarısında düşüş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 55,22 puan azaldı.

Borsada dünkü haber akışının ardından oluşan satış baskısı bugün de devam etti.

VERGİ GÜNDEMİ SATIŞ BASKISI YARATTI

Dün Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın borsa yatırımları ve kripto varlıklardan elde edilenler dahil finansal faaliyetlerin vergilendirilmesine yönelik bir çalışmayı sürdürdüğünü belirtmesinin ardından borsada satış baskısı oluştu.

Satıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, dün günü yüzde 1,82 azalışla 10.364,56 puanla tamamlamıştı.

Bankacılık endeksi yüzde 4 ten fazla değer kaybederek satışlara öncülük etti.

Dün 192 puan geri çekilen endekste Borsa yatırımlarına vergi gelebileceğine dair çıkan haberler etkili oldu.

Diğer bir yandan Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanını görev süresi dolmadan değiştirme yetkisini iptal etmesi de borsada oynaklığın artmasına neden oldu.

'PARA ÇIKIŞI HIZLANIR'

Borsaya vergi ya da işlem vergisi gelmesi durumunda yaşanabilecek gelişmeleri SÖZCÜ'ye değerlendiren İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros böyle bir durumun borsada para çıkışlarını hızlandırabileceğini söyledi.

Toros, "Vergi ya da işlem vergisi gibi durum borsada para çıkışlarını hızlandırabilir. Çünkü vergi alınmaması yani kârın cebe kalması yatırımcıyı fazlasıyla cezbediyordu. Yatırımcı sayısında da düşüşler görebiliriz" dedi.

BORSAYI EN ÇOK HANGİ VERGİ YÖNTEMİ ETKİLER

Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası Finans Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakkı Öztürk ise yaptığı açıklamalarda geçmişte de borsada yerli yatırımcıya vergi olduğunu ancak yabancı yatırımcıya olmadığını hatırlattı. 

Öztürk, o dönem vergilerin yatırımcıları TL enstrümanlarına yönlendirmek için kaldırıldığını söyledi.

Yeniden gündeme gelen borsada vergi uygulamasının detayları belli olmadığı için tablonun netleşmediğini belirten Öztürk, "İşlem hacmi üzerinden bir vergilendirme en ciddi etkinin yaşanmasına neden olur" dedi.

Şu anda halihazırda borsada bir işlem vergisi olduğunu belirten Öztürk şöyle konuştu:

"Aslında şu anda halihazırda Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) gibi komisyon üzerinden alınan bir işlem vergisi var şu an. Eğer BSMV gibi komisyon üzerinden bir vergi alımı olacaksa borsa için çok problem olmaz ama işlem hacmi üzerinden bir vergilendirme olursa bu borsayı çok ciddi etkiler. Kâr üzerinden yüzde 5-10 stopaj vergisi uygulanmasının da çok büyük etkileri olmaz. Bir diğer vergilendirme yöntemi ise belli bir süre sonra satılan hisselerden alınan vergi olabilir."

'VERGİ ADELETİ' VURGUSU

Öztürk, borsada uygulanacak herhangi bir vergi sisteminde önemli olanın vergi adaletini sağlamak olduğunu söyledi.

Portföy büyüklüğüne göre vergilendirmenin değişmesi gerektiğini söyleyen Öztürk, "Bu noktada önemli olan vergi adaletini sağlamak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de belirtiyor Türkiye'de bir vergi adaletsizliği var. Özellikle gelir adaletsizliğinin artmasına neden olan dolaylı vergilerin oranı çok yüksek. Bu nedenle vergi gelirse, büyük portföylerden daha çok, düşüklerden daha az vergi alınabilir" dedi.

Şimşek'in "Yılsonunda cari açık belirgin şekilde Orta Vadeli Program hedefinden düşük gerçekleşecek" açıklamasına da değinen Öztürk " Yeni uygulanan ekonomi politikasında her ne kadar bütçe açığıyla ilgili Bakan Şimşek, OVP'den daha düşük bütçe açığı olacağını söylese de vergi gelirlerine ihtiyaç olduğu bir gerçek. Bu neden çok hızlı bir şekilde bu vergileri toplamak istiyorlar" ifadelerine yer verdi.