Dünya borsaları Pazartesi gününe büyük bir kaosla başladı. Asya borsalarında başlayan hızlı değer kaybı, önce Türkiye'yi ardından Avrupa Birliği ülkelerinin borsalarını ve ABD'yi etkiledi. Tüm dünyayı etkileyen küresel kaos ne kadar sürecek, Türkiye'ye yansıması nasıl olacak?

Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre ile konuştuk.

"DÜZELTME PİYASASINA GİRDİK"

Cibre, "Eylülde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bir faiz indirimi olacak. O sürece kadar piyasaların ralli gücünü göremeyeceğiz. Bir süre düzeltme piyasasına gireceğiz. Aslında bir çok borsada teknik olarak düzeltme piyasasına girdik. Ne kadar süreceği Fed'in nasıl hareket edeceğe bağlı" dedi.

"İYİ BİR DÖNEME GİRMİYORUZ"

Global piyasalarda belli oranlarda yukarı yönlü hareketler olsa bile, bize çok fazla yansımayacağını belirten Cibre, "Borsalarda temkinli olmak gerekiyor. Kağıtlarda çok seçici hareket etmek gerekecek. İyi bir döneme girmediğimizi söyleyebilirim" dedi.

"CİDDİ BİR YAVAŞLAMA GÖRECEĞİZ"

Hazine Bakanı Mehmet Şimşek'in uyguladığı politikalarda, gecikilmiş olması nedeniyle hala dezenflasyonist sürece başlamadık" diyen Cibre Türkiye'deki ekonomi yönetimine dair şu değerlendirmelerde bulundu:

"Fakat şu anda piyasada sıkı bir para politikası söz konusu. Dolayısı ile 3. çeyrekte çok ciddi bir yavaşlama göreceğiz. Bu yavaşlama da beklentiler doğrultusunda piyasalara muhakkak yansıyacaktır. 

"ACELECİ DAVRANILDI"

Para politikasında bazı şeylerde aceleci davranıldı. Hızlı rezerv biriktirilmesinden dolayı fazla likidite yan etki halini aldı. Bu da mevduat ve faiz getirilerini aşağıya çekti. Burada negatif bir yan etki oluştu. Merkez Bankası'nın söylediği aylık bazda dezenflasyonist sürece girmemiş olmamıza rağmen çok hızlı bir şekilde Merkez Bankası swapları kapattı, yapancı ülkelere depoları ödemeye başladı. Merkez Bankası'nın rezerv biriktirmesi gittikçe yavaşlayacak. Hatta zaman zaman negatife dönecek. 

"MERKEZ OLMADAN HÂLÂ PİYASA YOK"

Çok erken hareket edildi. Hemen normalleşiyoruz denildi. Halbuki piyasalar daha normalleşmeden. TL piyasasında hala bir fiyat oluşmuş değil. Merkez bankası olmadan bir piyasa hala yok. Sürekli Merkez Bankası'nın bir müdahalesi olmak zorunda. En başta yanlış olan fakat şu anda mecburi olan bu durum yok edilmeden enstrümanlardan vazgeçildi. Bunlar dezenflasyonist sürece girdikten sonra yapılması gerekiyordu. Bunun da negatif etkilerini yaşayacağız."