Ageing adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan ve The Mirror'ın derleyerek sunduğu bilimsel araştırmaya göre, bazı bitki bazlı gıdalarda bulunan polifenoller, vücudun genetik düzeydeki yaşlanma sürecini etkileyen DNA metilasyonunu modüle ederek yaşlanma hızını yavaşlatabiliyor.

Bu tür gıdalar bilimsel olarak "metil adaptogenleri" olarak tanımlanıyor. Çalışmada öne çıkan dört gıda şöyle:

  • Zerdeçal
  • Biberiye
  • Sarımsak
  • Yaban mersini

Ayrıca yeşil çay ve oolong çayının da da benzer yaşlanma karşıtı etkilere sahip olduğu belirtiliyor.

SEKİZ HAFTADA 3 YIL GENÇLEŞME

Veriler, "Methylation Diet and Lifestyle (MDL)" adlı çalışmadan elde edildi. Çalışmaya katılan 50-72 yaş aralığında, çoğunluğu beyaz ve eğitimli 43 erkek iki gruba ayrıldı. Bir grup normal yaşamına devam ederken, diğer grup sekiz hafta boyunca özel bir diyet programı uyguladı.

Programda şunlar yer aldı:

  • Her gün: yeşil yapraklı sebzeler, turpgiller, renkli sebzeler
  • Sağlıklı yağ kaynakları: kabak ve ay çekirdeği
  • Düşük glisemik indeksli meyveler
  • Az yağlı protein kaynakları
  • Ve her gün en az bir "metil adaptogeni" tüketimi
  • Ayrıca; alkol, şeker, trans yağ, tahıllar, baklagiller ve süt ürünleri sınırlandırıldı.

Sonuçta bu diyeti uygulayan grup, biyolojik yaşlarında ortalama 3.14 yıl gerileme yaşadı. Kilo kaybı gözlemlense de yaşlanma üzerindeki etkinin doğrudan metil adaptogenlere bağlı olduğu tespit edildi.

NEDEN BU KADAR ETKİLİLER?

  • Yeşil çay: EGCG içerir, hücre yaşlanmasını etkileyen yolları düzenler.
  • Zerdeçal: Kurkumin ile iltihap önleyici etki sağlar.
  • Sarımsak: Allicin bileşiğiyle bağışıklık ve damar sağlığını destekler.
  • Meyveler: Antosiyaninler ile antioksidan koruma sağlar.
  • Biberiye: Rosmarinik asit ile nörodejeneratif hastalıklara karşı koruyucudur.

Günde bir porsiyon zerdeçal; biberiye, sarımsak veya meyve tüketmek, yalnızca sağlıklı yaşlanmakla kalmayıp, biyolojik yaşınızı da geriye alabilir. Elbette bu etkiler dengeli beslenme ve sağlıklı yaşam tarzı ile birlikte ele alındığında çok daha belirgin hale geliyor.