Bilezik, bu yıl bahar aylarında amatör metal dedektörü Ronald Clucas tarafından bulundu. Clucas, 50 yıldır dedektör kullanan Manx Dedektör Topluluğu üyesi. Daha önce de 2005’te gümüş ve kurşun külçeler keşfetmişti.
Altın bulduğunda yaşadığı şaşkınlığı "İnanamadım. Altın dedektörde çok düşük sinyal verir, ne çıkacağını önceden tahmin edemezsiniz" sözleriyle anlattı.
Man Adası Ulusal Miras Kurumu’na göre, bilezik yaklaşık 3.7 cm genişliğinde ve 7.7 cm uzunluğunda. 27.3 gramlık ağırlığıyla, bu boyuttaki bir takı için oldukça ağır kabul ediliyor. Bulunduğunda ikiye katlanmış haldeydi ve altın çubuğun terminal ucu kesilmişti.
HAZİNE İLAN EDİLDİ
Bilezik, adanın Adli Tıp Dairesi tarafından 29 Mayıs’ta “hazine” ilan edildi. Bu unvan, Birleşik Krallık’ta en az 300 yaşındaki kıymetli metal eserlerine veriliyor.
Man Adası, Vikingler tarafından hem ticaret merkezi hem de yerleşim alanı olarak kullanılmış bir bölge. 800’lerden itibaren adaya yerleşen Vikingler, burada para birimi olarak hem sikke hem de külçe altın ve gümüş kullanıyordu. Altın ise döneme ait eserler arasında oldukça nadir bulunuyor.
ADAK OLARAK GÖMÜLMÜŞ OLABİLİR
Man Ulusal Mirası Arkeoloji Küratörü Allison Fox, bu tür takıların Viking Çağı’nda yalnızca süs eşyası olarak değil, aynı zamanda taşınabilir servet ve ticaret aracı olarak da kullanıldığını belirtti. Fox’a göre bilezik, iki ayrı finansal işlem sırasında kesilmiş olabilir.
Fox, "Bir kesik, bileziğin uç kısmını tamamen ayırmış, diğer kesik ise bileziği neredeyse ikiye bölmüş" diyerek, bu altın parçasının neden gömüldüğünün asla öğrenilemeyeceğini, ancak bunun güvenlik amacıyla saklanmış, kaybedilmiş ya da Viking tanrılarına adak olarak gömülmüş olabileceğini söyledi.
Bugün bu nadir altın bilezik, Manx Müzesi'nin Viking Galerisi’nde, diğer Viking dönemi altın ve gümüş hazineleriyle birlikte sergileniyor.