Buzdolabında sakladığınız ve sağlıklı olduğunu düşündüğünüz bazı ürünler aslında zehir saçıyor. Uzmanlar buzdolabında saklanmaması gereken ürünleri tek tek sıraladı.

Buzdolabında saklanan bazı ürünler potansiyel toksit maddeler içeriyor. Özellikle konserve yiyeceklerinin ağzının açık bir şekilde buzdolabında saklanması pek çok tehlikeler barındırıyor. Bu ürünlerin bu şekilde saklanması sağlık sorunlarına da neden oluyor. 

Gıda bilimcileri, özellikle sarımsak, soğan, zencefil, salatalık ve biberlerin buzdolabına koyulmaması gerektiğini söylüyor. Bu yiyecekleri buzdolabında saklamak küf oluşumuna neden olduğu gibi tazeliğini yitirmesine de yol açıyor.

SOĞAN VE SARIMSAKLARI BUZDOLABINDA SAKLAMAYIN

Uzmanlar özellikle bazı yiyeceklerin buzdolabında zehirli küfler ürettiğin de belirtiyor. Soğan ve sarımsak gibi ürünleri genelde buzdolabında herkes saklıyor fakat bu sağlıklı bir saklama alışkanlığı değil. Aksine siyah küf oluşumuna neden oluyor. Bu da böbrek hasarına, akciğer enfeksiyonuna ve mantar kulak enfeksiyonuna yol açıyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİNE ZARAR VERİYOR

Soğuk ve nemli ortam, soğanları nişastaya çevirerek yumuşamasını sağlıyor. Mikrobiyoloji uzmanları ise soğan, sarımsak gibi besinlerin kuru ve havalandırılmış alanlarda saklanması durumunda ömrünün 3 ay hatta 6 aya kadar çıkarabileceğini ifade ediyor. 

Zencefil de buzdolabında saklanmaması gereken besinler arasında. Nedeniyse filizlenmeleri. Bu durum ise solunum problemlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Buzdolabında saklanan zencefili tüketmek bağışıklık sistemini baskılar ve mide rahatsızlıklarına hatta karaciğer toksisitesine neden olur.

Soğuğun zencefilin baharatlı yapısını köreltmesinden dolayı yemeklerin de tadını bozacağını aktaran uzmanlar, bundan dolayı zencefili buzdolabı dışında saklanmasını öneriyor. Zencefilin üzerinde oluşacak olan küfler hapşırık, tıkanıklık döküntü astım gibi kötüleşmelere de yol açar. 

EN ZEHİRLİ MİKOTOKSİN

Dünya Sağlık Örgütü, küfün en zehirli en zehirli mikotoksinler arasında yer aldığını açıklamıştı. En belirgin nedeniyse böbrek hasarı, fetal gelişim ve bağışıklık sistemini etkilemesi.