Gezi Davası'nda 18 yıl hapse mahkum edilen Can Atalay’ın, TİP’ten milletvekili seçilmesinden sonra Anayasa Mahkemesi, hakkındaki yargılamanın durdurularak tahliye edilmesi gerektiğine karar verdi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM’nin kararını yerine getirmedi ve dosyayı vekilliğinin düşürülmesi için Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne iletti.
Daire, AYM kararına uymadı ve Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.
AYM, karara uyulmayarak ikinci kez hak ihlali oluştuğu yönünde karar verdi. Yargıtay, bu kararı da “yok hükmünde” saydı ve TBMM’ye yeniden vekilliğin düşürülmesi için yazı gönderdi. TBMM Genel Kurulu’nda önceki gün bu yazı okundu ve Atalay’ın vekilliğinin düştüğü açıklandı.
Kurulu yöneten TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'a, kararı okuduğu sırada anayasa kitapçığı fırlatıldı.
Kararın okunmasının hemen ardından TBMM internet sitesinde yer alan, "Milletvekilliği Sona Erenler" sayfasına Can Atalay da eklendi.
CHP Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi sonrası "Katibin konuşulması duyulmadı, kararın bağlayıcılığı yok” diyerek itirazda bulunacaklarını açıklamıştı.
CHP'nin itirazı kabul edilmedi. Bozdağ, "Gerekli okuma yapılmış ve itiraz reddedilmiştir" dedi.
ANAYASA MİTİNGİ 10 YA DA 11 ŞUBAT'TA
Öte yandan CHP'li Günaydın, iptal edilen Anayasa mitinginin 10 ya da 11 Şubat'ta Ankara'da yapılacağını, diğer siyasi partilerin de davet edileceğini bildirdi.
BAHÇELİ: ADALET YERİNİ BULMUŞTUR
Aynı saatlerde sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan MHP lideri Devlet Bahçeli, şu ifadeleri kullandı:
- Gezi Parkı davası kapsamında hüküm giymiş olan Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay hakkında Yargıtay 3.Ceza Dairesi’nin verdiği adil, hakkaniyetli ve hukuk temelli kararın, TBMM’nin dünkü birleşiminde okunmasıyla ilgili şahsın milletvekilliği düşürülmüş, nitekim adalet yerini bulmuştur.
- Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hukukun üstünlüğü herkes için bağlayıcıdır. Hiç kimsenin suç işleme özgürlüğü, suçluyu koruma imtiyazı veya bir yargı kararını darbe iddiasıyla yok sayma hakkı olamaz. Demokrasiye, milli huzur ve güvenliğimize darbeye tevessül eden Anayasa Mahkemesi’dir.
- Milli iradenin tecelligahı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasa Mahkemesi’nin medya gücünü arkasına alarak ilerlettiği vesayetçi, art niyetli, peşin hükümlü, siyasi hüviyetli sakat ve sancılı tutumunu reddetmiş, Anayasa’nın 84’üncü maddesinin ikinci fıkrası çerçevesinde kesinleşmiş mahkeme kararının gereğini yapmıştır.
- Hiç kimse bedeli ve sonuçları çok ağır olacak bir yanlışın faili olmamalıdır. Türkiye’nin anarşiye ve sokak diline teslimiyeti sadece ham bir hayaldir. Demokrasiye ve hukuka saygı herkesin, hepimizin temel sorumluluğudur. Şuur kaybının pençesinde bu sorumluluğun hilafına hareket edenleri ne tarih ne de millet affetmeyecektir.