Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, açıklanan buğday fiyatlarına tepki göstererek “Oda Başkanlarımız İllerinde Milletvekillerine ulaşarak fiyata müdahale edilmesini bekliyor. Buğdayda fiyatlar bir an önce revize edilmelidir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a bu durumu mektupla bildireceğiz” dedi.

Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO), bu yılki hububat alım fiyatlarını belirledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından dün gece yapılan açıklamaya göre ekmeklik buğdayda alım fiyatı ton başına 9,250 lira, yani yaklaşık 289 dolar olacak.

Durum buğdayının alım fiyatı ton başına 10 bin lira, yani 310 dolar, arpa 7 bin 250 lira, yani 225 dolar olacak.

Ayrıca çiftçilere buğday için ton başına 1750 liraya kadar, arpa için 750 liraya kadar fark ödemesi desteği verilecek.

Durum buğday için alım fiyatı geçen yılki fiyatın yüzde 11, ekmeklik buğdayın fiyatı yüzde 14, arpanın fiyatı geçen yılın yüzde 4 üzerinde belirlendi. Alım fiyatlarındaki artış enflasyon veya akaryakıt gibi girdi fiyatlarındaki artışın oldukça altında kaldı.

'FİYATLAR REVİZE EDİLMELİ'

Bayraktar ise açıklanan buğday fiyatı hakkında değerlendirmelerde bulundu. "Buğday çiftçimize bu yıl pozitif ayrımcılık yapılmasını beklerken, dün akşam açıklanan fiyat üreticilerimizde hayal kırıklığı yaşattı" diyen Bayraktar, "Buğday hasadının başladığı Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ekmeklik buğdayda piyasa fiyatları 9 lira 85 kuruş seviyelerindedir. Açıklanan düşük alım fiyatı, ülke genelinde hasadın artması ile birlikte şuan piyasada oluşan fiyatların gerilemesine neden olacaktır" dedi.

Açıklanan fiyatın ne üretim maliyetleri ne de yüzde 75,45’i bulan enflasyon rakamları ile bağdaştığını söyleyen Bayraktar, "Çiftçilerimize bu fiyatı izah edemeyiz, edemiyoruz. Dün akşamdan bu yana Oda başkanlarımız illerindeki Milletvekilleri ile görüşmeye başladı" diye konuştu.

Bayraktar buğday fiyatlarının acilen revize edilmesi gerektiğini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a buğday fiyatlarının revize edilmesine yönelik talebimizi de bir mektupla bildireceğiz" dedi.

BUĞDAYDAN KAÇIŞ VAR

Bayraktar ayrıca şunları söyledi:

"Daha önce de ifade ettiğimiz gibi, son 10 yılda buğday ekim alanlarında yüzde 13,7 oranında azalma görülüyor. TÜİK verileri hububatta toplam üretimin geçen yıla göre yüzde 5,4 oranında azalacağını gösteriyor. Bu azalma, buğday üretiminden kaçış olduğunu gösteriyor. Fiyat revize edilmezse, bu yıl çiftçilerimiz buğdaydan ailesinin geçimini sağlayacak geliri elde edemeyecek, üretimden daha fazla kaçacaktır.

Buğday fiyatı sadece çiftçilerimizin sorunu değildir. Buğday üretiminden kazanamayan çiftçilerimiz üretmezse buğday ülkenin sorunu olacaktır.”