Bölgede iklim değişikliği ve kuraklıktan dolayı kuruyan meralar, marifetli bitki olarak anılan tuz çalılarıyla hayat buluyor.  Hayvanlar için yüksek protein oranına sahip olan bu bitkilere köylüler de olumlu bakılıyor.  Bu bitkiler derin köklerinden dolayı suya ihtiyaç duymuyor. Uzun süre yeşil kalabilen bitkiler, et ve süt üretimi için de oldukça faydalı. Ekildikten 3 yıl sonra hayvanların tükettiği tuz çalısı, 2021 yılından bu yana 6 bin 354 dekar alana ekildi. 

Yüksek bir verim aldıklarını ifade eden İl Tarım ve Orman Müdürü Hatice Bulut, projeyi devam ettireceklerini ve 2025 yılında 10 bin dekarlık mera alanında yaklaşık 350 bin tuz ağacı ve bozkır otu ekeceklerini ifade etti.

KURAKLIĞA KARŞI DİRENÇLİ BİTKİ

İki bitkinin kuraklığa dayanıklı olduğunu belirten Bulut, çiftçiler için verimli otlaklar elde etmek istediklerini ifade etti. Kuraklık ve soğuğa karşı ekosistemi canlandırmaya çalıştıklarını söyleyen Bulut, "Bu bitki yüksek oranda protein, mineral ve yağ içerdiği için hayvancılıkta önemli bir besin maddesi. Sorunlu ve tuzlu topraklarda yetişmesinin yanı sıra hayvanlar tarafından ezilse bile ertesi yıl kendini yeniliyor. Toprak ve su erozyonunu önlemede de oldukça başarılı. Ekildiği anda verilen can suyu dışında suya ihtiyaç duymadığı için ülke genelinde marifetli bitki deniliyor. Tuz çalısı ve bozkır otunun birlikte kullanılmasının bazı faydaları var. Çevresel streslere karşı dayanıklılıkları artıyor ve yabancı otlarla mücadeleyi beraber daha iyi sağlıyorlar." dedi.

TÜRKİYE'NİN HER YERİNDE YETİŞTİRİLECEK

Bulut, Karaman'da yetiştirdikleri tuz çalılarının tohumunun Mardin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından toplandığını ve fidelerin tüm Türkiye'ye dağıtılacağını ifade etti.

Çiftçilerin projeye olumlu baktığını aktaran Bulut, köylerde de bu ıslah projesine talebin yoğun olduğunu belirtti.  Bulut, yoğun talep için, "Bunlar belirli bütçe dahilinde yapıldığı için talepleri değerlendiriyoruz. Özellikle küçükbaşla uğraşan çiftçilerimizin hayvanlarını daha kaliteli meralarda otlatmasını istiyoruz. Bu bitkilerin besin maddesince zengin olması da talebi artırıyor" diye konuştu. Hayvancılık yapan Kadir Atabay, 3 yıldır yeterli yağış olmamasına tuz çalılarının büyüdüğünü belirtti.