Teobromin, kakao bitkisinde doğal olarak bulunan ve özellikle yüksek kakao oranlı çikolatalarda anlamlı seviyelere ulaşan bir bileşik. Ancak uzmanlar, bu etkinin sütlü çikolata veya şeker oranı yüksek ürünlerle elde edilemeyeceğini belirtiyor. Bitter çikolatanın bile yağ ve şeker içerdiğini hatırlatan araştırmacılar, tüketimin ölçülü olması gerektiğini vurguluyor.

'DAHA FAZLA BİTTER ÇİKOLATA YEMEYİN'

Araştırmanın başyazarı, King’s College London’dan Prof. Jordana Bell, “İnsanların daha fazla bitter çikolata yemesi gerektiğini söylemiyoruz. Ancak günlük gıdaların sağlıklı ve uzun bir yaşam hakkında düşündüğümüzden daha fazla ipucu taşıyabileceğini gösteriyoruz” dedi.

Çalışma, TwinsUK ve Almanya’daki KORA kohortlarından toplam 1.669 kişinin sağlık verilerini inceledi. Katılımcıların ortalama yaşı 60’tı ve genel olarak sağlıklı bireylerden oluşuyordu. Bilim insanları biyolojik yaşı; DNA’daki kimyasal değişiklikler ve kromozom uçlarındaki telomer uzunluğu üzerinden değerlendirdi. Telomerler, tıpkı bir ayakkabı bağının ucundaki plastik koruyucu gibi, genetik materyalin yıpranmasını engelliyor.

Kanında daha yüksek teobromin seviyeleri bulunan bireylerin biyolojik yaşları, kronolojik yaşlarından daha düşüktü. Araştırmacılar kakao ve kahvedeki diğer bileşikleri de test etti ancak bu etki sadece teobromine özgü görünüyordu.

DAHA ÖNCE DE FAYDALARI BULUNMUŞTU

Teobromin daha önce de tansiyonu düşürmek, yağ metabolizmasını desteklemek, kan akışını artırmak ve bilişsel işlevleri iyileştirmek gibi çeşitli faydalarla ilişkilendirilmişti. Araştırmacılar, bu bileşiğin yaşlanmayı etkileyen gen düzenleme mekanizmalarını değiştirebileceğini düşünüyor.

Daily Mail'in haberine göre; bulgular, Aging dergisinde yayımlandı ve kakao üzerine yapılan önceki araştırmaları destekliyor. 2023’te Boston’daki Mass General Brigham Hastanesi, kakaonun demans riski yüksek kişilerde bilişsel gerilemeyi azaltabileceğini göstermişti. 2021’de Columbia Üniversitesi, kakaodaki flavanollerin hafıza performansını artırdığını tespit etmişti. 2019’da Portekizli bilim insanları ise günlük birkaç kare bitter çikolatanın bir ay içinde tansiyonu düşürebildiğini açıklamıştı.

Buna karşın sütlü çikolatanın faydalarını destekleyen yeterli veri bulunmuyor. Piyasadaki pek çok üründe kakaonun yerini şeker, yağ ve süt almış durumda. Hatta bazıları çikolata sayılacak kadar kakao içermediği için “çikolata aromalı” etiketiyle satılıyor.

Prof. Bell, teobromin seviyelerinin üründen ürüne değiştiğini belirterek, “bitter çikolata yüksek kakao içerir, sütlü çikolata daha düşük seviyededir, beyaz çikolatada ise hiç yoktur” dedi.

Not: Bu haber yalnızca verilen araştırma verilerine dayanmaktadır. Tıbbi tavsiye yerine geçmez. Herhangi bir sağlık kararı öncesinde uzman görüşü alınmalıdır.