Çin, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerini artırma tehdidine karşılık olarak ABD yapımı filmlerinin ithalatını yasaklamayı planlıyor. Ticaret savaşının son kurbanı, Hollywood olabilir.

Çin Komünist Partisi’ne yakın bir gazetecinin BBC’ye yaptığı açıklamaya göre, Pekin ayrıca Amerikan tarım ürünlerine yeni vergiler getirecek ve ABD’den gelen tüm tavuk ürünlerine kapılarını kapatacak.

ABD filmleri geçen yıl Çin’de 585 milyon dolar hasılat elde etti. Bu, Çin’in toplam gişe gelirinin yüzde 3,5’ine karşılık geliyor.

Yasak, Jurassic World: Rebirth, The Accountant 2 ve yeni Mission Impossible gibi büyük yapımların Çin pazarında yüz milyonlarca dolar kaybetmesine yol açabilir.

'SONUNA KADAR SAVAŞACAK'

Ancak bu misilleme tehditleri, ABD'yi sadece daha da öfkelendirdi. Trump, Çin’in misilleme olarak uygulamaya koyduğu yüzde 34’lük tarifeleri geri çekmemesi halinde Çin mallarına ek yüzde 50 vergi uygulayacağını söyledi.

Trump’ın planı uygulanırsa ABD'nin Çin mallarına bu yıl uyguladığı toplam vergi oranı Çarşamba günü itibarıyla yüzde 104’e yükselebilir.

Çin Ticaret Bakanlığı bu açıklamayı “ekonomik şantajın kanıdı” olarak değerlendirdi. Bakanlık, “ABD bir hatayı başka bir hatayla daha kötü hale getiriyor ve bu da onların şantajcı yapısını tekrar gözler önüne seriyor” dedi.

Trump’ın tarifeleri, özellikle üretimi başka ülkelere kaydırma ve ABD dışındaki pazarlara yönelme stratejileriyle ayakta kalmaya çalışan Çinli ihracatçıları doğrudan hedef alıyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, “Gümrük savaşlarının kazananı olmaz ve ekonomik korumacılığın çıkışı yoktur. Çin halkı kavga çıkarmayı sevmez ama korkmaz da. Baskı, tehdit ve şantaj Çin’e karşı doğru yöntemler değildir” dedi.

Çin,, ABD’nin adım atmaması halinde "sonuna kadar mücadele edeceklerini" belirtti.

ÇİN KÖŞEYE SIKIŞTI

Çin, son günlerde devlet kontrolündeki holdinglerle borsalara müdahale etti ve merkez bankası likidite desteği sözü verdi.

Fakat analistler, Washington’un bu adımlarla Çin’i küresel tüketim zincirinden dışlamayı hedeflediğini savunuyor.

Economist Intelligence Unit’ten Xu Tianchen, “ABD ile ticaret fiilen durduysa, yüzde 50 veya yüzde 500 vergi arasında fark kalmaz” dedi.

Pekin’de sıradan vatandaşlar da yüksek tarifelere tepki göstermeye başladı. Şangay’da yaşayan 58 yaşındaki Ki Ziuşun, “Çin’e uygulanan tarifeler çok yüksek. Bu, Trump’ın Çin’in ekonomik kalkınmasını bastırma girişimidir. Halk bunu kabul edemez” dedi.

Eurasia Group’tan Dan Wang ise, ABD vergi oranı yüzde 35’i aştıktan sonra Çinli ihracatçıların karlarının silindiğini söyledi. “Bundan sonra ABD’ye ihracatın anlamı kalmaz. Avrupa artık Çin için en kârlı pazar olacak” dedi.