Çin Ticaret Bakanlığı, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifeleriyle ilgili müzakere teklifinin değerlendirildiğini açıkladı.

Bakanlık, ABD’nin Çin’le görüşme talebinde bulunduğunu ve Pekin’in bu görüşmelere kapısını açık tuttuğunu belirtti.

Aynı açıklamada, ABD’nin "yanlış uygulamaları düzeltmeye" ve tek taraflı tarifeleri kaldırmaya hazır olması gerektiği vurgulandı.

Bakanlık, "ABD son zamanlarda birçok kez çeşitli kanallar üzerinden Çin’e müzakerelere hazır olduğu mesajını iletti. Çin bu mesajları değerlendirme aşamasında" dedi.

Açıklamada ayrıca, "Görüşmeleri bir bahane olarak kullanıp baskı kurmaya çalışmak işe yaramaz" ifadesi de yer aldı.

ÇİN VE ABD, MASAYA OTURMAYA HAZIRLANIYOR

Trump’ın Çin’e uyguladığı yüzde 145 oranındaki ithalat vergileri, büyümede yavaşlama ve emlak krizinin etkisiyle ekonomik olarak zor bir dönem geçiren Pekin’i hedef aldı.

Çin yönetimi, bu tarifelere öfkeyle karşılık verdi. Tarifelerin zorbalık anlamına geldiğini ve ülkenin ekonomik büyümesini durduramayacağını savundu.

Bu esnada ülke, bazı ABD menşeli ürünlerin yüzde 125’lik misilleme tarifesinden muaf tutulması için bir liste oluşturdu. Bu listede ilaçlar, mikroçipler ve jet motorları gibi stratejik ürünler yer alıyor.

ABD cephesinde ise Hazine Bakanı Scott Bessent ve Beyaz Saray ekonomi danışmanı Kevin Hassett gibi yetkililer, gerilimin azaltılması konusunda umutlu olduklarını belirtti.

Bessent, bu hafta Fox Business’a verdiği röportajda, "Çinlilerin bir anlaşma yapmak isteyeceğine inanıyorum. Bu çok aşamalı bir süreç olacak. Önce gerilimi azaltmamız gerek, ardından daha kapsamlı bir ticaret anlaşmasına odaklanabiliriz" dedi.

Trump da Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Çin ile bir anlaşma yapma şansının “çok yüksek” olduğunu söyledi.

Bu açıklama, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping’in uluslararası ortama uyum sağlamak için harekete geçilmesi çağrısından birkaç saat sonra geldi.