Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi pandemiden kurtulmak için mücadele ederken yatırımcılar başka yerlerde daha yüksek getiri aramaya başladı. Çin geçen yıl 1990'lardan bu yana en küçük yıllık doğrudan yabancı yatırımını bildirdi.

Çin Ulusal Döviz İdaresi (SAFE) tarafından pazar günü geç saatlerde açıklanan verilere göre, ülkeye akan yabancı sermayenin bir göstergesi olan doğrudan yatırım yükümlülükleri 2023 yılında yaklaşık 33 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 82'lik bir düşüşe işaret ederken 1993'ten bu yana en düşük yıllık rakam oldu.

Diğer piyasalardaki yüksek faiz oranları yabancı işletmelerin Çin'den para çekerek başka yerlerdeki yüksek getirileri kovalamasına neden oldu. Doğrudan yabancı yatırımların azalmasında jeopolitik belirsizlikler ve Pekin'in ulusal güvenlik tehdidi oluşturabileceği endişesiyle geçtiğimiz yıl yabancı danışmanlık şirketlerine baskı uygulaması da etkili oldu.

SAFE sözcüsü Wang Chunying, "Çoğu ekonomist büyük gelişmiş ekonomilerin merkez bankalarının faiz indirimlerine başlayacağına inanıyor" diyerek bunun para çekme olasılığını azaltabileceğini belirtti.

SON ÇEYREK VERİLERİ İYİMSERLİĞE İŞARET ETTİ

Financial Times'ın Wind tarafından derlenen Çin Ticaret Bakanlığı verilerine dayanarak yaptığı hesaplamalara göre doğrudan yabancı yatırımlar eylül ayında yıllık bazda yüzde 34 düşüşle 72,8 milyar yuana (10 milyar dolar) geriledi. Bu düşüş, 2014 yılında aylık rakamların açıklanmaya başlamasından bu yana görülen en büyük düşüş oldu.

SAFE'nin son verileri ise iyimser olmak için bazı nedenler sundu. 2023'ün dördüncü çeyreğinde 17,4 milyar dolarlık yatırım yapıldı. SAFE verilerine göre bu rakam üçüncü çeyrekte ilk kez görülen açığın ardından geldi.

Alman Ekonomi Enstitüsü'nün raporuna göre ise Alman şirketlerinin Çin'e yaptığı doğrudan yatırım geçen yıl 13 milyar dolara ulaşarak bir başka dayanıklılık işareti gösterdi.

BORSADA DÜŞÜŞ YILIYDI

Hong Kong, Şanghay ve Şıncın borsalarında işlem gören en büyük 300 şirketin listelendiği CSI 300 Endeksi yavaşlayan büyüme ve politika yapıcıların emlak piyasasındaki sıkıntılara verdiği sessiz tepkinin yatırımcılara güven vermemesi nedeniyle 2023 yılında yüzde 11 düşmüştü.

Piyasa güvenini artırmak için başlatılan devlet destekli satın alma çabalarına rağmen endeks yılbaşından bu yana yüzde 1 düşüş gösterdi.

Çin'de kamuya ait varlık fonu, hisse senedi piyasalarındaki düşüşü önlemeye yönelik bir adım olarak borsalardaki yatırımlarını artıracağını bildirmişti.