Avrupa'da sağlık yetkilileri, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan (CYBH) biri olan bel soğukluğuna (gonore) neden olan bakterilerin ilaca karşı direnç kazanmasının tedavi seçeneklerini sınırlayabileceği konusunda uyardı.
Gonore bakterilerin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir hastalık (STD) ve genellikle belirti göstermiyor. Tedavi edilmediği takdirde pelvik inflamatuar hastalık veya kısırlık gibi ciddi sorunlara neden olabiliyor.
Euronews'in aktardığı habere göre, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), 2022 yılına ilişkin yeni bir gözetim raporunda, CYBH'nin iki izolatının tedavisinde yaygın olarak kullanılan antibiyotik seftriaksona karşı dirençli olduğu uyarısında bulundu.
Başka bir antibiyotik olan azitromisine dirençli izolatların oranı 2021'de yüzde 14 iken 2022'de yaklaşık yüzde 26'ya yükseldi. Sağlık ajansı, bu ilacın tipik olarak gonore tedavisinde seftriakson ile birlikte kullanıldığı için tedavi seçeneklerini zorlaştırabileceğini söyledi.
ECDC'den dün yapılan açıklamada, "Dirençli suşlardaki artış, mevcut tedavi seçeneklerinin etkinliğini tehlikeye atabilir ve yeni tedavi seçenekleri mevcut olana kadar önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturabilir" denildi.
Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre bel soğukluğu küresel çapta giderek daha fazla ilaca dirençli hale geliyor. DSÖ, birçok ülkenin tek başına seftriakson veya bu antibiyotiğin diğerleriyle kombine edilmesiyle hastalığın tedavi edilemediğini bildirdiğini açıkladı.
ECDC geçtiğimiz aylarda, Avrupa'da cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardaki (CYBE) endişe verici artış konusunda uyarıda bulunmuştu.