ABD merkezli bankacılık devi Citi ekonomistleri, belirli senaryolar dahilinde altının 2025 yılı içerisinde ons başına 3 bin dolara, Brent petrolün ise varil başına 100 dolara ulaşmasının mümkün olduğunu söyledi.

Bu yükseliş senaryolarının arkasında merkez bankalarının altın alımları, ekonomik ve jeopolitik riskler yatıyor.

Ekonomistlerin altın ve petrol analizleri şöyle:

ALTIN

Citi'nin Kuzey Amerika emtia araştırmaları başkanı Aakash Doshi CNBC'ye yaptığı açıklamada, şu anda 2 bin 20 dolardan işlem gören değerli metalin, merkez bankalarının altın alımlarını keskin bir şekilde artırması durumunda yaklaşık yüzde 50 oranında artabileceğini söyledi.

Ayrıca olası bir stagflasyon veya derin bir küresel durgunluk durumunda da ons altın 3 bin doları görebilir.

Doshi'nin de aralarında bulunduğu Citi analistleri yakın tarihli bir notta "Altını 3 bin dolara çıkarabilecek bir başka tetikleyici, ABD Merkez Bankası'nın faizleri hızla düşürmeye teşvik edebilecek derin bir küresel durgunluk olabilir" ifadelerine yer verdi.

Ekonomistler, "3 bin dolara giden en olası yol, merkez bankaları arasında dolarsızlaşma ve bunun sonucunda ABD dolarına yönelik bir güven krizine yol açmasının hızlanması olacak" diye yazdı.

Nota göre, stagflasyon (aynı anda yüksek enflasyon, yavaşlayan ekonomik büyüme ve yükselen işsizlik) altın için başka bir tetikleyici olabilir: Ancak Doshi böyle bir senaryonun "çok düşük bir olasılık" olduğunu söyledi.

Citi, külçe altın için baz senaryosunun 2024'ün ikinci yarısında 2 bin 150 dolar olduğunu ve altın fiyatının ilk yarıda ortalama 2 bin doların biraz üzerinde olacağını belirtti. Doshi değerli metalin 2024'ün sonuna doğru yeni bir rekora ulaşılabileceğini de sözlerine ekledi.

PETROL

Citi'nin raporunda vurgulanan bir diğer senaryo ise petrol fiyatlarının yeniden üç haneli rakamlara ulaşması.

Doshi, petrolün varil başına 100 dolara ulaşması için tetikleyicilerin; daha yüksek jeopolitik riskler, daha derin OPEC + kesintileri ve petrol üreten kilit bölgelerden gelen arz kesintileri olduğunu söyledi. 

Rapora göre, devam eden İsrail-Hamas savaşı petrol üretimini veya ihracatını etkilemedi. Petrol için en önemli etki Yemen'den petrol tankerlerine yönelik Husi saldırıları oldu.

Citi, petrol üreticisi Irak'ın çatışmadan etkilendiğini ve bunun bölgedeki diğer büyük OPEC+ tedarikçilerine zarar verebileceğini söyledi.