Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, merkeze bağlı İkizce köyünde Zana Uysal’a ait bahçede Trabzon hurması hasat etkinliği yapıldı. Etkinlikte, Karadeniz, Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde de yetiştirilen Trabzon hurması ağaçlarından meyve toplandı. Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Sezgin, yaptığı açıklamada, şehirde birçok farklı meyve türünün başarılı bir şekilde yetiştirildiğini vurguladı aynı zamanda Trabzon hurmasının bu çeşitlerden biri olduğunu ifade etti.
'ÇOK BEREKETLİ '
Son yıllarda Trabzon hurmasının çiftçiler tarafından benimsendiğini ifade eden Sezgin, "Trabzon hurması yetiştiriciliğinde Şırnak'ta verim oldukça yüksek. Trabzon hurması bölgemize adapte oldu, iyi uyum sağladı. Çiftçilerimiz için alternatif bir üretim çeşidi. Oldukça da bereketli. Trabzon hurması yetiştiriciliği ile ilgili hem çiftçileri bilgilendirmek hem de yeni bahçeler tesis etmek için kurum olarak projeler geliştirmekteyiz. 2025 yılında yeni Trabzon meyvesi bahçeleri tesis etmek üzere çiftçilerimize meyve fidanı vererek bu tarımı bölgemizde yaygınlaştırmak, geliştirmek hedefindeyiz" şeklinde ifadelere yer verdi.
Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Sezgin, Trabzon hurmasının hasat edildikten sonra çiftçiler tarafından kurutularak katma değer kazandığını ve böylece ticari olarak değerlendirilme imkanı bulduğunu belirtirken, bu uygulamanın hem aile ekonomisine hem de bölgedeki tarımsal kalkınmaya katkı sağlayacağını ifade etti.
HER AĞAÇTAN ORTALAMA 100 KG HURMA ELDE EDİLİYOR
Üretici Zana Uysal ise, Cudi Dağı eteklerinde 9 yıl önce 4 dönümlük bir alanda çeşitli meyve ağaçlarından oluşan bir bahçe kurduğunu, bu ağaçlardan 150'sinin Trabzon hurması olduğunu söyledi. Uysal, başlangıçta üretimde bazı eksiklikler yaşadığını ancak her yıl deneyim kazandıkça üretim sürecini geliştirdiğini dile getirdi. Bu yıl her ağaçtan ortalama 100 kilogram hurma elde ettiklerini belirten Uysal, "Cennet hurması burada da yetişebiliyormuş. Gelecek yıllarda boş arazilerimizi hurma bahçelerine dönüştürmeyi düşünüyoruz" şeklinde konuştu.