Dağlarda kendiliğinden yetişen ve son yıllarda pazarlarda büyük talep gören muşmula bir yandan lezzeti bir yandan da sağlığa olan faydalarıyla dikkat çekiyor. Pazarda olgunlaşmamışı 50 TL'den, olgunlaşmış olanı ise 100 TL'den  satılan bu meyve, doğal şifa arayanların ilk tercihlerinden biri. 

HEM TADI HEM SAĞLIĞA FAYDALARI İLE DİKKAT ÇEKİYOR

Türkiye'de yetiştiriciliği yapılan muşmula, alternatif tıpta sıkça kullanılan bir bitki olarak biliniyor. Özellikle meyvesinin olgunlaşıp yumuşak formda olduğu zamanlar, günlük tüketime uygun hale geliyor. Fakat, sadece tadıyla değil, sağlık üzerindeki faydalarıyla da biliniyor. 

Muşmulanın, içerdiği fitokimyasallar sayesinde terapötik etkileri oldukça fazladır ve bu özelliği sayesinde vücudu destekleyici etkileri artar Yaprakları, meyvesi ve tohumları ile farklı şekillerde kullanılabilen muşmula, ekstraktları sayesinde gıda takviyesi olarak sıvı, kapsül, tablet ve toz formunda da tüketilebilir. Aynı zamanda taze ya da kurutulmuş meyveleriyle de farklı tüketim şekillerde tüketilebiliyor. Kurutulmuş muşmula, çay olarak demlenip içilebilir ve özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini destekler.

MUŞMULANIN FAYDALARI  

Muşmulanın sağlık üzerindeki faydaları saymakla bitmiyor. İşte muşmulanın faydaları:

-Muşmula yapraklarındaki flavonoidler ve C vitamini, boğaz ve ağız enfeksiyonlarını engellemeye yardımcı olur.

-Vücutta yağ birikimini azaltarak kötü huylu kolesterol (LDL) ve trigliserit seviyelerinin düşmesine katkı sağlar.

-Muşmula, damar iç çeperindeki yağlanmayı azaltır ve damar sertleşmesini engellemeye yardımcı olur.

-Muşmulanın, anemi sorununa karşı vücudu destekleyici etkisi vardır. Bu sayede kas aktivitesinin korunmasına yardımcı olur.

-Pektin lif içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini uyarmaya, kabızlık sorununu çözmeye yardımcı olur ve sindirim sistemini düzenler.

-Muşmula, solunum yolu enfeksiyonlarına karşı etkili olup, öksürük semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. İçerdiği polifenoller sayesinde iltihap kurutucu bir etki gösterir.

-Muşmula, fitokimyasallar, mineraller ve vitaminler bakımından zengin olup, antioksidan özellikleri sayesinde karaciğerin toksinleri temizlemesine yardımcı olur.