Defne yaprağı mutfaklarda çorbalardan güveçlere kadar pek çok yemeğe lezzet katmak için kullanılır fakat çoğu kişi bu yaprakların neden yenmediğini merak ediyor. Defne yaprağının, yemeklere verdiği o benzersiz bitkisel ve odunsu aromayı bilsek de dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunuyor.

ZEHİRLİ DEĞİL AMA RİSKLİ 

Defne yaprağının uçucu yağları bazı bakteri ve mantar türlerine karşı toksik olabilir fakat doğrudan zehirli değildir. Pişirme sırasında defne yaprağı yemeklere derin bir aroma katarken, pişirilen yemeğin içinden çıkarılmadan yenmemelidir. Bunun başlıca nedeni, defne yaprağının oldukça sert ve keskin kenarlara sahip olmasıdır. Yutulması, boğulma riskini artırabileceği gibi yemek borusunda veya bağırsaklarda ciddi yaralanmalara neden olabilir. 

Defne yaprağının dokusu sert ve keskindir. Bu nedenle pişirme sırasında bile yumuşamaz. Eğer yanlışlıkla yutulursa, boğazda takılma riski doğurur. Bununla birlikte, bağırsak delinmesine de sebep olabilir. Çoğu yemek tarifinde, defne yapraklarının sadece pişirme aşamasında kullanılması ve yemek servisi yapılmadan önce mutlaka çıkarılması gerektiği belirtilir.

NASIL KULLANILIR?

Defne yaprağını yemeklere eklerken dikkatli olmak gerekir. Çorbalardan güveçlere, balıklardan soslara kadar birçok tarifte, defne yaprağının tüm halinde kullanılması önerilir. Pişirme sonrasında, yemeği servis etmeden önce bu yapraklar mutlaka çıkarılmalıdır. Defne yaprağı kurutulduğunda aroması daha yoğun hale gelir ve yaklaşık bir yıl boyunca saklanabilir. Taze defne yaprakları ise kısa süreli tüketim için uygundur.