■ Tarık IŞIK

Özel okul ücretleri cep yakıyor ama özel okullar da zor durumda…

Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Öztürk, okul ücretindeki artışın nedenlerini SÖZCÜ’ye açıkladı. Her ekonomik kriz döneminde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ücretlere müdahale ediyor. Bu da dengeleri bozuyor diyen Öztürk şunları söyledi:

■ MÜDAHALE EDİLDİ: MEB özel okullara üç yıl boyunca reel enflasyonun yarısı ya da daha azı oranında ücret artışı izni verdi. İktidar da son iki yılda asgari ücret ve kamudaki öğretmen maaşlarını 5 kat artırdı. Özel okulların kiraları ve diğer sarf malzemeleri yüzde 600 arttı.

■ DENGELER BOZULDU: Özel okullar son üç yılda yüzde 36, yüzde 65 ve yüzde 57 ücret artışı yapmak zorunda kaldı. Dengeleri özel okullar bozmadı.

■ ÇOK MU KAZANIYOR?: Aşırı talep gören okullar ile şube kapatan, birleştiren veya sınıf birleştirebilen zincir okullar hariç, tüm özel okul sahipleri kârlarından vazgeçti. Banka borcuna girdi.

■ NE YAPILMALI?: KDV sıfırlanmalı. Her veliye vergileri ile oluşan bütçeden hakkı olan eğitim payı teşvik olarak verilmeli.

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ise, özel okul öğretmenlerinin maaşlarının devlet okullarındaki meslektaşları ile eşitlenmesini istedi. Meclise bir yasa teklifi sundu.

Özel okul öğretmenler seslerini duyurmak için Ankara’da yürüyüş yaptı.

Özel okul öğretmenleri maaş zammı için TBMM’ye yürüdü

Özel okullarda görev yapan öğretmenler, maaş zammı ve taban maaşlarının düzenlemesi talebi ile Ankara’da yürüyüş yaparak TBMM önünde isteklerini dile getirdiler. Özel okul öğretmenleri ücret artışının yanı sıra ek ders ücretlerinin ödenmemesi, ara tatil, yarı yıl tatili ve resmi tatillerde çalışma baskısı, mesai ücretlerinin verilmemesi ve sigorta primlerinin eksik yatmasından da şikayetçi oldular. Öğretmenler, “Asgari Ücret Düzenine Son” pankartları da açtı. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası tarafından düzenlenen yürüyüşe katılan öğretmenler, velilerden yüz binlerce lira alan okul sahiplerinin kendilerine asgari ücret düzeyinde maaş ödendiğini savundular. Eylemdegerçekleştirilen açıklamada da “Sadece düşük ücret değil, daha fazla iş yükü ve ücretsiz biçimde zorla yazılan etüt ve özel ders yapıyoruz. Soluksuz bırakılmak isteniyoruz. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise patronları sahipleniyor. Meslek onurumuz yerlerde sürünüyor. Eğitimi tüccarın, mafyanın, müteahhidin elinden çekip alacağız” görüşleri dile getirildi.

SAYILARI 179 BİNİ GEÇTİ

Türkiye’de halen 60 bin 734 resmi okulda 974 bin 488 öğretmen, 14 bin 281 özel okulda ise 179 bin 895 öğretmen çalışıyor. Devlet ve özel okullarda toplamda ise 1 milyon 154 bin 383 öğretmen görev yapıyor. Öğretmenlerin yüzde 15.58’ini özel okullarda çalışanlar oluşturuyor. Yavuz ALATAN/ANKARA