Alman reasürör Munich Re tarafından derlenen verilere göre, aşırı fırtınalar ve diğer doğal afetler geçen yıl dünyaya yaklaşık 250 milyar dolar zarara mal olarak 10 yıllık ortalamanın üzerine çıktı. 

Doğal afetlerin neden olduğu zararlar artarken sigorta şirketleri zararın yarısından daha azını karşıladı. Munich Re'nin tahminlerine göre, küresel sigortalı hasarlar geçen yıl 95 milyar dolara geriledi.

TÜRKİYE VE SURİYE DEPREMLERİ VURGUSU

Raporda, 10 yıllık ortalamanın aşılmasında Türkiye ve Suriye'deki depremlerin neden olduğu kayıpların da etkili olduğu belirtildi.

Şubat ayında Türkiye'nin güneydoğusunda ve Suriye'de meydana gelen yıkıcı depremler geçen yıl toplam 50 milyar dolarlık zarara yol açarken Munich Re, bunun sadece 5,5 milyar dolarının sigortalı olduğunu söyledi.

ABD VE AVRUPA'DA SİGORTALI KAYIPLAR REKORDA

Raporda ABD'nin 2022'ye kıyasla daha az şiddetli bir kasırga sezonu geçirdiğini ve sigortalı hasarların çoğunun bölgesel fırtınalardan kaynaklandığı kaydedildi.

Munich Re'ye göre 2023 yılında, ani şiddetli yağmurlar, yüksek rüzgar hızları, dolu ve ani sellerle karakterize edilen şiddetli fırtınalardan kaynaklanan sigortalı kayıplar ABD'de 50 milyar dolara, Avrupa'da ise 8 milyar dolara ulaşarak rekor seviyeye yükseldi.

Avrupa'da çapı 19 santimetreye varan dolu yağışları temmuz ve ağustos aylarında Kuzey İtalya ve diğer bazı bölgelerde milyarlarca dolarlık zarara yol açtı.

ABD'de fırtına kaynaklı en büyük hasarlardan bazıları mart ayında Orta Batı'da ve haziran ayında Teksas'ta meydana geldi. Munich Re geçen yıl kasırgalardan kaynaklanan hasarın sınırlı olduğunu, Idalia'nın Florida'nın seyrek nüfuslu bölgelerini vurduğunu belirtti.

SİGORTA SEKTÖRÜNDE FIRTINA İKİLEMİ

Munich Re'nin baş iklim bilimcisi Ernst Rauch, sigortacıların artık fırtınaları nasıl sınıflandırdıklarını yeniden düşünmek zorunda kaldıklarını belirterek "Eskiden bölgesel fırtınaları ikincil tehlikeler olarak adlandırırdık çünkü kendi başlarına sadece küçük veya orta ölçekli hasara neden olurlardı ancak gök gürültülü fırtınaların sayısı arttıkça yeni bir sınıflandırma üzerinde düşünmek zorundayız" dedi.

Bilim insanları şimdiden 2024'ün geçen yıldan daha sıcak geçeceğini tahmin ediyor ve bu da daha fazla aşırı hava olayı olasılığını artırıyor.