Doğada birçok bitki güzelliklerinin ardında tehlikeler de barındırabilir. Bu bitkilerin bazıları zararsızken bazılarıysa insan sağlığına ciddi zararlar verebilecek kadar tehlikeli olabiliyor. İşte doğada karşılaşılabilecek 4 tehlikeli bitki:

1-MANŞİNEL (KÜÇÜK ÖLÜM ELMASI)

Manşinel, Karayipler, Florida ve Orta-Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde yetişen, oldukça zehirli bir ağaçtır. Yaprakları, kabuğu ve meyvesi, güçlü toksinler içerirken bu bitkinin meyvesi, ağızda ve yemek borusunda şişliklere yol açabilir. Ayrıca, ağacına dokunmak bile ciltte şiddetli reaksiyonlara sebep olurken, manşinel "küçük ölüm elması" olarak da adlandırılır. Bunun nedeni içerdiği formol kimyasalı nedeniyle ciltte ciddi alerjik reaksiyonlara yol açmasıdır. Bu bitkiyle temastan kaçınılması gerektiği hem hayati önem taşır hem de insanlar için büyük bir tehlike oluşturur.

2- ZEHİRLİ SARMAŞIK 

Zehirli sarmaşık, özellikle Kuzey Amerika’nın doğu bölgelerinde yaygındırve bu bitki, urushiol adlı bir kimyasal içerir. Bu maddeye temas etmek ciltte ağrılı, kaşıntılı ve iltihaplı reaksiyonlara yol açar. Bu durumun en korkutucu yanı ise, bu kimyasalın temas ettiği eşyalar veya topraklar üzerinde kalabilmesidir, bu da kişilerin farkında olmadan zararlı etkilerle karşılaşmasına neden olabilir. Zehirli sarmaşıkla temas etmek, yalnızca bitkiye dokunmakla sınırlı kalmaz aynı zamanda giysiler ve ayakkabılar üzerinden de zararlı olabilir.

3- ISIRGAN OTU

Avrasya, Kuzey Amerika ve Kuzey Afrika'nın hemen her yerinde bulunan ısırgan otu, dikkat edilmesi gereken tehlikeli bitkilerden biridir. Yaprakları ve gövdeleri, formik asit ve diğer tahriş edici maddelerle kaplı batma tüyleriyle donatılmıştır. Bu tüyler, cilde değdiğinde yanma, karıncalanma hissi ve kaşıntılı döküntüler meydana getirir. Isırgan otu, görünüşü itibarıyla zararsız olsa da dokunulması durumunda ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Cildin uzun süre temasta kalması durumunda, bu etki daha da şiddetlenebilir.

4- ACI ÇALISI 

Afrika zehirli sarmaşığı olarak da bilinen acı çalısı, Güney Afrika'ya özgü bir bitkidir. Heptadecyl katekoller adı verilen kimyasal bileşiklerle yüklü öz su salgılar. Bu öz su kuruduğunda siyah bir renge bürünürken buna temas etmek ciltte kabarcıklı ve mor şişkin döküntülere yol açar. Ancak, bazı kişiler bu bitkiye karşı bağışıklık kazanabilir ve zararlı etkilerinden korunabilir. Yine de, acı çalısına yaklaşmaktan kaçınmak en doğrusudur, çünkü bu bitkinin zararı oldukça ciddi olabilir.