Dolar/TL swap ve tahvil piyasasında belirginleşen yabancı ilgisinin de desteğiyle 32,5 seviyesinin altına gerilerken, bu seviyelerde daha yatay bir seyir izlemeye başladı.

Öncü veriler, Merkez Bankası'nın (TCMB) geçen hafta Salı günü 4 milyar dolar, haftanın tamamında 11 milyar dolar ile tarihi bir döviz alımı yaptığını gösteriyor.

Bankacıların hesaplamalarına göre TCMB'nin swap hariç net rezervi geçen hafta 9,8 milyar dolar arttı net rezerv artışı ise geçen hafta 7 milyar dolar hesaplanıyor. Böylece swap hariç net rezervde yaşanan iyileşme son 5 haftada 27 milyar dolara yaklaştı.

TCMB, TL likidite koşullarındaki sıkılığı bozmadan döviz birikimi yapmak adına attığı adımlar sonucu rezerv kazanımları net uluslararası rezervlerine etkisini sınırlamaya devam ediyor.

İşlemciler yabancı ilgisinin son dönemde ivmelendiğine dikkat çekerek, sürecin sınıra gittikçe yaklaşan Londra swap kısıtlamaların hafifletilmesi kararını da zamanla gündeme getirebileceği görüşünde. İşlemciler yabancı ilgisinin en çok swap piyasasında belirginleştiğini, TL cinsi tahvil piyasasında da ilginin gittikçe arttığına dikkat çekiyorlar.

DOLARDA SON DURUM

Dolar/TL bu sabah saat 08.57'de 32,30 civarında işlem gördü. TL mart ayında yüzde 3,5 ile dolar karşısında Temmuz ayından bu yana en belirgin değer kaybını yaşadıktan sonra nisan ayını yüzde 0,04 ile sınırlı bir değer kazancı ile tamamladı. TL'nin ilk çeyrekteki değer kaybı ise yüzde 9 idi.

Hazine Nisan 2025 itfalı bono ve iki yıl vadeli gösterge tahvilin yeniden ihraçları ile aylık iç borçlanma programına dün başlamıştı. Özellikle iki yıllık göstergeye ilgi yüksek oldu.

Hazine Mayıs ayında 146,1 milyar TL iç borç servisine karşılık 140.7 milyar TL'si piyasadan 210,4 milyar TL iç borçlanma hedefliyor.

Bugün Hazine 5 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvil ile dokuz yıl vadeli sabit kuponlu tahvilleri yeniden ihraç edecek. Ayrıca iki yıl vadeli kira sertifikası doğrudan satışı da bugün yapılacak.

İsrail ile ticaretin durdurulması ardından piyasalarda jeopolitik gelişmeler de takip ediliyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarıyla gündeme gelen kamu harcamalarında tasarruf öngören yeni ekonomi adımları da beklenmeye devam ediyor.

Erdoğan dün kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Kamuda taşıtlar, binalar, haberleşme giderleri, cari harcamalar, hizmet içi eğitim, yurt dışı seyahat, kamu istihdamı gibi alanda tasarruf kültürünü güçlendirecek adımlar atacağız. Hem vatandaşlarımıza sunulan hizmetlerin kalitesini artıracağız" dedi.

Erdoğan "Doğru politikalarla enflasyonu tek haneye düşürmekte kararlıyız" dedi.

Bugün takip edilecek bir veri gündemi bulunmazken iç siyasi gündemde CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi ziyareti takip edilecek.

Haftanın kalanında öne çıkan gündem maddesi TCMB'nin bu Perşembe günü açıklayacağı yılın ikinci enflasyon raporu olacak.

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Nisan'da yıllık bazda yüzde 70'e yaklaşırken hem ekonomi yönetimi hem de ekonomistler Mayıs'taki yüzde 75 ile zirve yapacağı düşünülen enflasyonda keskin düşüş başlayacağı konusunda hemfikir.

Merkez Bankası yıl sonunda bu düşüşün yüzde 36'ya ulaşacağını öngörürken piyasa beklentisi bu düşüşün yüzde 43.5'te kalacağı yönünde. Bu kapsamda enflasyon raporu mesajları yakından takip edilecek.