Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen satış baskısının TL'de hafta başında yarattığı yüzde 1 değer kaybı kalıcı olmadı.
TL yerel seçim sonrası ilk değer kaybı ve yabancı pozisyon kapaması sonrası kayıplarının neredeyse tamamını telafi etti ve kur bu sabah yeniden 32,33 civarında işlem gördü.
TL Nisan ve Mayıs aylarında dolar karşısında oldukça yatay bir seyir izledi. Bu hafta en yüksek 32,6375 seviyesi görülmüştü.
İç gündemde bugün 17.30'da Mayıs ayı Hazine nakit dengesi yer alıyor. Ayrıca İklim Ekonomisi-Sürdürülebilirlik Finansmanı zirvesinde ekonomi yönetiminin yapacağı açıklamalar da piyasalarda takip edilecek.
Zirvede, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan konuşacak.
REZERVLER YÜKSELİYOR
Dün açıklanan verilere göre, TCMB'nin 29 Mart'ta -65.5 milyar dolar ile tarihi dip seviye inen swap hariç net rezervleri 4 yıl aradan sonra pozitife geçti. Swap hariç net rezerv bir önceki haftaki eksi 5 milyar dolardan artı 1,5 milyar dolara yükseldi. Böylelikle son dokuz haftada yaşanan artış 67 milyar dolar oldu.
Bu hızda ve bu büyüklükte bir rezerv artışı daha önce gerçekleşmemişti.
TCMB'nin nette döviz alımlarıyla dolar/TL'de görülen yatay seyir ve TL'nin görece yüksek getirisi hem yabancı hem de yurt içi yatırımcılar için TL'nin cazibesini yüksek tutmaya devam etti.
Yurt içi yerleşiklerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduatında aralıksız düşüş görüldü. Nisan ortasından bu yana 14 milyar dolar civarında düşüş kaydeden kıymetli maden ve döviz mevduatı 167,4 milyar dolara indi.