Kur güne yeni zirve olan 28,09 seviyesinden başladı. Bu verilere göre TL, dolar karşısında yıl başından beri yüzde 33,4 değer kaybetti.
Kur üzerinde kamu kontrolünün gevşediği haziran ayından bugüne TL'deki değer kaybı ise yüzde 26,2 seviyesinde.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in seçimler sonrası ikinci kez Körfez ülkelerine Pazar günü başlayan ziyareti de piyasalarda takip ediliyor.
ORTADOĞU'DA TIRMANAN GERİLİM RİSK İŞTAHINI BASKILADI
Ortadoğu'da tırmanan gerilim küresel risk iştahını baskılarken, Merkez Bankası'nın Perşembe günü açıklayacağı faiz kararını bekleyen piyasalarda bugün tamamlanacak ekim ayının son iki Hazine ihalesi izlenecek.
Hazine bugün yedi yıl vadeli değişken faizli ve beş yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvil ihaleleri düzenleyecek. Ekim ayı programında 68 milyar TL iç borçlanma öngören Hazine'nin aylık borçlanması 70 milyar TL'yi aşmış durumda.
TCMB'DEN 500 BAZ PUANLIK FAİZ ARTIŞI BEKLENTİSİ
Dezenflasyonda kararlı olduğu mesajını veren TCMB'nin kademeli faiz artışlarına bu hafta, bir haftalık repo faizini 500 puan artışla yüzde 35'e çekerek devam etmesi bekleniyor.
Reuters anketine katılan 20 ekonomistin tamamı yüzde 30 seviyesindeki politika faizinde artış beklerken, tahminler yüzde 32,5 ila yüzde 35 bandında yer alıyor. Dört ekonomist politika faizinde 250 baz puan, bir ekonomist 300 baz puan, 15 ekonomist 500 baz puan artış öngörüyor.
Öte yandan bankacıların TCMB öncü verilerinden yaptığı hesaplamaya göre; geçen hafta net rezerv 0.5 milyar dolar, toplam rezerv 1.5 milyar dolara yakın arttı. Resmi veri Perşembe günü açıklanacak.
ŞİMŞEK'TEN GABAR PETROLÜ AÇIKLAMASI
Ekonomi yönetimi yatırımcılarla görüşmelerinde ekonomi programını anlatarak yıllardır süren yabancı yatırım çıkışını tersine çevirmeyi hedeflerken, yabancı yatırımcıların da son dönemde Türkiye piyasalarına ilgisi artıyor.
İlgi henüz oldukça sınırlı bir girişe dönüşebilirken, sermaye piyasalarının yanısıra doğrudan yatırım ve deprem için tahvil ihracı görüşmeleri de yapılıyor.
Şimşek Almanya, ABD, İngiltere, Fas, Fransa temaslarının ardından Abu Dabi, Doha ve Riyad temaslarına başladı. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile 50 milyar dolarlık yatırım programının ilk somut adımları da bu ziyarette atılacak. Ardından yıl bitmeden Uzakdoğu ziyaretleri de yapılacak.
Şimşek dün ayrıca, Gabar'daki petrol üretiminin önümüzdeki yıl Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 10'unu, 2026 itibarıyla yüzde 18'ini karşılayacağını belirterek bunun cari açığı kalıcı olarak azalacağını da söyledi.
Artan jeopolitik gerilim sonrası BIST 100 endeksi geçen hafta yüzde 7 civarında geriledi ancak bu hafta düşüş devam etmedi. BIST 100 endeksi dün yüzde 3 üzeri yükseldi. Türkiye'nin kredi iflas takası primi (CDS) 15 baz puana yakın artışla 417/424 baz puan civarında seyrediyor.
ABD BÜYÜMESİ VE ECB FAİZİ ODAKTA
ABD ekonomisinde büyüme ve enflasyon verileri ile Avrupa Merkez Bankası faiz kararı da haftanın öne çıkan küresel gelişmeleri arasında. Bu hafta ayrıca dünyanın en büyük teknoloji şirketleri de bilançolarını açıklayacak.
Gazze'deki sağlık yetkilileri, Hamas'ın 7 Ekim'de gerçekleştirdiği ve 1,400'ün üzerinde İsraillinin ölümüne yol açan baskının ardından İsrail'in başlattığı ve iki haftadır devam eden bombardımanda ölen Filistinliler'in sayısının dün 4, bin 600'ü aştığını açıkladılar.
Analistler Ortadoğu'da artan gerilimin Türkiye'nin İsrail ve ABD ile ilişkilerini nasıl etkileyeceğini anlamaya çalışıyor.
Ekonomistler Türkiye ekonomisine yönelik ilk etkinin petrol fiyatları ile sınırlı kaldığını söyleseler de, sürecin uzaması halinde negatif etkilerin katlanabileceğini belirtiyor. (REUTERS)