Dünya’nın milyarlarca yıl daha var olacağı öngörülüyor. Ancak asıl soru, insanlığın bu süreçte ne kadar dayanabileceği. Savaşlar, hastalıklar ve kaynak sıkıntıları, insanlık için büyük tehdit oluşturuyor ve bu sorunlar, insanlığın sonunu Dünya’nın doğal ömründen çok daha önce getirebilir. Bilim insanları, iklim değişikliği, çevresel yıkım ve sosyo-ekonomik krizlerin insanlığın geleceğini tehdit ettiğine dikkat çekiyor. Dünya'nın değil, insanların ne kadar vakti kaldığı en önemli meselelerden biri haline geliyor.

2000, 2012, 2020 DE DÜNYANIN SONUNU GETİRMEDİ

2000 yılına girerken, birçok kişi, elektronik cihazlara olan bağımlılığımız nedeniyle modern dünyanın büyük bir krizle karşı karşıya kalacağına inanıyordu. Özellikle "Y2K" olarak bilinen sorun, saat gece yarısına doğru ilerlerken bilgisayarlar ve elektronik sistemlerin aniden çalışmayı durduracağı yönünde bir endişe yaratmıştı. Bu kehanete göre, teknolojiye dayalı sistemlerin çökmesiyle dünya genelinde büyük bir kaos yaşanması bekleniyordu. Ancak, korkulan olmadı ve 2000 yılına sorunsuz bir şekilde geçiş yaparak hayatta kaldık.

Mayaların kehanetine göre 2012 yılında Dünya'nın sonu gelecekti, ancak o yılı da sorunsuz atlattık. Ancak dürüst olmak gerekirse, 2020'de pandemi tüm dünyayı etkisi altına aldığında, birçok kişi gerçekten sonun geldiğinden korktu. COVID-19 salgını, tüm insanlık için büyük bir sınav oldu ve birçok kişi bu dönemi, dünya düzeninin büyük bir değişime uğrayacağı an olarak gördü. Neyse ki, bu zor zamanları da aşmayı başardık ve hayatımızı yeniden şekillendirmeye devam ediyoruz.

NASA'YA GÖRE DÜNYA NE ZAMAN VE NASIL YOK OLACAK?

NASA, Dünya'nın sonunun ne zaman ve nasıl gerçekleşeceğini araştırarak önemli bir sonuç açıkladı. Yapılan araştırmalara göre, Dünya 1 milyar yıl sonra oksijen seviyesinin ciddi şekilde düşmesi nedeniyle yaşanamaz bir gezegen haline gelecek. Bu düşüş, bitkilerin ve hayvanların hayatta kalmasını imkansız kılacak, dolayısıyla gezegenimizde yaşam sona erecek. NASA'nın bu çalışması, Dünya'nın doğal kaynaklarının ve atmosfer koşullarının uzun vadede nasıl değişeceğini gösteren önemli bir bilimsel öngörü sunuyor.

Araştırmada oluşturulan modellere göre, 1 milyar yıl sonra, yani tarihler 1.000.002.021'i gösterdiğinde, Dünya'daki oksijen miktarı yaşanamaz seviyelere düşecek. Bu süreç, günümüzde de devam ediyor. Dünya, güneş ışınlarının etkisiyle her gün oksijen üretmeye devam etse de, uzun vadede atmosferdeki oksijen seviyeleri kritik bir düşüş yaşayacak. Araştırmanın sonuçlarına göre, bu doğal döngü sonunda gezegenimiz, oksijen yetersizliği nedeniyle canlı yaşamı destekleyemeyecek duruma gelecek.

MODEL 400 BİN KEZ DENENDİ

Yayımlanan makaleye göre, Güneş ışınlarının etkisiyle Dünya oksijen kaybetmeye devam ediyor, ancak bu süreç oldukça yavaş ilerlediği için günlük yaşamı etkilemiyor. Yapılan modellemelere göre, tam 1 milyar yıl sonra, yani 1,000,002,021 yılında, Dünya’daki oksijen miktarı yaşanamayacak seviyelere inecek. Araştırma ekibinden Kazumi Ozaki, geliştirdikleri modeli 400 bin kez çalıştırdıklarını belirtti. Dünya, yaklaşık 2.5 milyar yıl önce oksijen zengini bir gezegen haline gelmişti. Oksijenin tükenmesine 1 milyar yıl olsa da, insanlık için en büyük tehdit küresel ısınma ve iklim değişikliğidir. Covid-19 sürecinde karbon salınımı kısa süreliğine azalsa da, pandemi sonrası yeniden eski seviyelere dönmüş durumda. Dünya, sanayi öncesi döneme göre 1.5 derece daha sıcak hale geldi ve bu, iklim değişikliğinin etkilerini daha da artırıyor.