Doğa, sayısız sır barındırıyor ve bunlardan biri de bitkilerin kendi kendine tozlaşmayı nasıl engellediğidir. Bilim insanları uzun süre bu soruya bir yanıt bulamayıp, ceviz ağaçlarının bu karışıklığı önlemek için evrimsel olarak nasıl adapte olduklarını keşfettiler. 

Erkek ve dişi çiçekler, zamanla farklı dönemlerde açarak birbirlerinin tozlaşmalarını engeller. Bu keşif, IFLScience tarafından raporlandı. Bu durumu ilk fark eden isim ise Charles Darwin oldu. Darwin 1877'de, fındık ağaçlarının dişi ve erkek çiçeklerinin açılma zamanlarının farklı olabileceğini keşfetti.

Araştırmalar, bu davranışın hem evcilleştirilmiş fındık ağaçlarında hem de yabani akrabalarında gözlemlendiğini ortaya koydu. İlginç bir şekilde, dişi çiçeklerin erkek çiçeklere oranı genellikle 1:1 civarındadır.

Bilim insanları, bu fenomenin çözümünün tek bir genetik bölgeye bağlı olduğunu keşfetmek için bir yüzyıldan fazla bir süre harcadılar. Bu keşif, Davis Kaliforniya Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisi olan Scott Gleason tarafından yapıldı. Ancak bilim insanları, bu sürecin nasıl gerçekleştiğini hala tam olarak anlayabilmiş değiller.

UC Davis popülasyon biyolojisi yüksek lisans öğrencisi Jeff Groh tarafından yürütülen yeni bir araştırmada, bilim insanları, ceviz, fındık ve ceviz içeren Juglandaceae ailesindeki ağaçlarda cinsiyet belirleme sürecine ışık tutan önemli bir keşif yaptılar.

Araştırma sırasında, bilim insanları ceviz yetiştirme programı kapsamında yerel siyah ceviz ağaçlarından da veri topladılar. Ekip, bu ağaçlardaki dişi ve erkek çiçekleri belirledikten sonra, fenomenle ilgili kalıpları incelemek için genomları sıraladı. Elde edilen sonuçlar, cevizde tanımlanan genin iki farklı varyantı olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, bu özel genin hangi cinsiyetin ilk çiçek açacağını etkilediği de keşfedildi. Bu sistem, en az dokuz ceviz türünde gözlemlendi ve yaklaşık 40 milyon yıl boyunca sabit kaldı.

Araştırma, aynı zamanda ceviz ağaçlarını da inceledi. Sonuçlar, cevizlerin çiçeklenme stratejisinin, fındık ağaçlarından farklı bir genom bölgesinde kontrol edilen ayrı bir genetik bölge tarafından yönetildiğini gösterdi. Bilim insanları, ceviz sisteminin cevizden yaklaşık 10 milyon yıl önce evrimleştiğine inanıyor.

Çalışma, bu sistemin dişi ve erkek ağaçlar arasında 1:1 oranında bir denge sağladığını ortaya koydu. Groh’a göre, ağaçların bu çeşitliliği bu kadar uzun süre koruması oldukça sıra dışıdır.