Dünyaca ünlü gastronomi platformu TasteAtlas, bu kez dünyanın en iyi 100 salatasını sıraladığı yeni listesiyle gündeme geldi. Küresel mutfakların karşı karşıya geldiği listede, Türkiye’den tam 6 salata yer aldı.
ANTALYA USULÜ PİYAZ İLK 10'DA
Listede ilk 10’a giren tek Türk lezzeti, Antalya’ya özgü tahinli piyaz oldu. Genellikle klasik piyazdan farklı olarak tahinle hazırlanan bu özel versiyon, lezzeti ve özgünlüğüyle 9. sıraya yerleşerek büyük bir başarıya imza attı. Bu durum, Anadolu mutfağının geleneksel ama yenilikçi dokunuşlarla nasıl global arenada öne çıkabildiğini gösteriyor.
KISIR 14. SIRADA ÇOBAN İSE 87'DE YER ALDI
Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden kısır, dünyanın en iyi 100 salatası arasında 14. sıraya yerleşti. Bulgurun nar ekşisi, yeşillikler ve zeytinyağıyla buluştuğu bu lezzet, özellikle Orta Doğu ve Akdeniz mutfaklarını tanıyanlar için tanıdık ama Türkiye’ye özgü yorumuyla fark yaratıyor.
Listeye giren diğer Türk salataları da şöyle sıralanıyor:
Zeytin Piyazı – 23. sırada
Patlıcan Salatası – 42. sırada
Semizotu Salatası – 51. sırada
Çoban Salatası – 87. sırada
DÜNYANIN SALATA ŞAMPİYONLARI KİM OLDU?
TasteAtlas'ın açıkladığı listeye göre, Yunanistan zirvede çift temsilciliğiyle dikkat çekti. Listenin ilk iki sırasında sırasıyla Dakos ve Horiatiki Salata yer aldı. Akdeniz mutfağının taze ve basit malzemelerle yakaladığı etki, üst sıralara damgasını vurdu.
İlk 10'da yer alan salatalar:
1. Dakos – Yunanistan
2. Horiatiki Salata – Yunanistan
3. Houria – Tunus
4. Caprese Salatası – İtalya
5. Fettuş – Lübnan
6. Şopska Salatası – Bulgaristan
7. Pecel – Endonezya
8. Pai Huang Gua – Çin
9. Antalya Piyazı – Türkiye
10. Mechouia Salatası – Tunus