Avrupa Birliği'nin (AB) iklim değişikliği izleme servisi, dünyanın kayıtlara geçen en sıcak Nisan ayını yaşadığını ve her birinde sıcaklık rekoru kırılan 11 aylık dönemin devam ettiğini açıkladı.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) aylık yayımladığı bültende, Haziran 2023'ten bu yana her ayın, önceki yılların aynı aylarına kıyasla kayıtlardaki en sıcak ay olduğunu belirtti.

Nisan ayı da dahil olmak üzere, dünyanın ortalama sıcaklığı 12 aylık bir dönem için dünya tarihinde kaydedilen en yüksek seviyeye yükseldi. Bu sıcaklık, 1850-1900 yıllarında sanayi öncesi dönemde kaydedilen ortalamanın 1.61 santigrat derece üzerinde.

Aylar boyunca rekor kıran deniz yüzeyi sıcaklıkları da dahil olmak üzere aşırı sıcaklıkların bir kısmı, bilim insanlarını insan faaliyetlerinin iklim sisteminde bir taşma noktasını tetikleyip tetiklemediğini araştırmaya yönlendirdi.

C3S'nin Kıdemli İklim Bilimcisi Julien Nicolas "Birçok bilim insanının iklim sisteminde bir değişim olup olmayacağı sorusunu sorduğunu düşünüyorum" dedi.

Fosil yakıtların yakılmasıyla ortaya çıkan sera gazı emisyonlarının iklim değişimine yol açan ana unsur olduğu ifade edilirken son aylarda, Pasifik Okyanusu'nun doğu kısmında su yüzeyinin ısınmasına neden olan doğa olayı El Nino da sıcaklıkları yükseltti.

Bilim insanları iklim değişiminin Nisan ayında, Sahel bölgesi boyunca görülen ve binlerce kişinin ölümüyle bağlantılı olabileceği düşünülen sıcak hava dalgası da dahil olmak üzere bazı hava aşırılıklarına yol açtığını doğruladılar.