İzmir'in gözde ilçelerinden Çeşme'nin en bilinen köylerinden biri olan Germiyan, sadece doğal güzellikleriyle değil, eşsiz ekmeğiyle de ünlü. Germiyan Köyü, yavaş gıda hareketine katılan ilk köy olma özelliğiyle dikkat çekerken köyün asıl parlayan yıldızı, kuşaktan kuşağa aktarılan geleneksel ekmeği.
BİR GELENEĞİN ESERİ
Germiyan Köyü'nün meşhur ekmeği, geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan bir geleneğin eseridir ve ekşi maya, tam buğday unu ve az tuz kullanılarak hazırlanan hamur, taş fırınlarda özenle pişiriliyor. Yüksek besin değeri ve sağlıklı yapısıyla ön plana çıkan Germiyan ekmeği, köydeki her evde uzun yıllar boyunca günlük olarak pişirilmiş.

ASIRLIK MAYA İLE YAPILIYOR, UZUN SÜRE BAYATLAMIYOR
Köydeki ekmeğin en özel özelliği ise, kullanılan mayanın tarihi. Köylüler, nesiller boyu aktarılan mayayı çoğaltarak, bu lezzetin devamlılığını sağlamış. Geleneksel tarifte sadece tam buğday unu kullanılıyor ve asırlık maya ile birleşen un, taş fırınlarda 300 derecede pişirilerek ekmeğin özünü ortaya çıkarıyor. Hazırlanan ekmek, pişirme sürecinin ardından yaklaşık 45 dakika dinlendirilirken, tüketime hazır hale geliyor Öte yandan bu ekmek uzun süre bayatlamadan taze kalıyor.