Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bugünkü toplantısı sonrasında faiz kararını açıkladı.

Piyasada ortalama beklenti, bugün faizin 250 baz puan artırılacağı yönündeydi.

Merkez Bankası'nın (TCMB) bugünkü toplantıda politika faizini beklenilere parelel olarak yüzde 40'tan yüzde 42,5'e yükseltmesi sonrası ekonomistlerden ilk değerlendirmeler gelmeye başladı.

Ekonomist Uğur Gürses X'ten yaptığı paylaşımında TCMB'nin ocak ayında faiz artışına son verebileceğini belirterek "Ocak ayında 250 ile bitecek görünüyor. Likidite fazlasını nasıl çekeceğine dair bir satır yok…" ifadelerine yer verdi.

Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez ise, tek başına faiz artırımının yeterli olmayacağını bu durumda faizin yüzde 130'lara kadar yükseltilmesi gerektiğini belirterek "TCMB faizi yüzde 42,5 düzeyine çıkardı. Doğru karar. Ama ülkenin içinde bulunduğu durumda faizi artırmak yetmez. Mesela Anayasa Mahkemesi Kararlarını uygulamaya başlayarak hukukun üstünlüğüne geçiş yapmak gibi adımlar atmamız da gerekiyor. Bunların hepsi ekonomiye etki ediyor. Tek başına faizle devam edilecekse yüzde 130'a kadar yolumuz var demektir" dedi.

İktisatçı Hayri Kozanoğlu ise karardan önce yaptığı paylaşıma atıfta bulunarak "Beklenen oldu" ifadelerine yer verdi.

Kozanoğlu faiz kararından önce yaptığı paylaşımda şunları kaydetmişti:

"Merkez Bankası büyük olasılıkla politika faizini 250 puan artışla yüzde 42,50’ye getirecek. Ancak bankalar dövizleri karşılığı swap yoluyla bundan düşük faizle borçlanıyor. Buna karşın bireysel kredi faizleri şimdilik yüzde 64, daha da artacak. Burada da büyük adaletsizlik var!"

'BAZI ŞEYLERİ TAM NORMALLEŞTİRMEYE GEREK YOK'

Ekonomist Murat Kubilay bugünkü faiz kararının aksine faizi yüzde 40'ta tutmayı tercih edeceğini belirterek "Hayırlı olsun. Bu arada birçoğunuzu belki şaşırtacak, para politikasının uygulanmasına dair daha farklı bir bakış açım var. Erdoğan'ın yarattığı güven eksikliğine rağmen, ben politika faiz oranını yüzde 40'ta tutmayı tercih ederdim. Bu seviyesiyle bileşik faiz karşılığı da zaten yüzde 49. Diğer taraftan bu faiz oranının sabit tutulacağına dair oldukça katı ve bağlayıcı bir taahhütte bulunurdum. Örneğin asgari 1 yıl bu faizin korunacağını ifade eder, ardından bu sürenin sonunda ne gibi gelişmelere bağlı indirim sürecinin başlatılabileceğini açıklardım. Bu arada aynı görüşüm ABD için de geçerli. yüzde 5 gibi bir oranda düşünülenden uzun süre sabit tutmak tercihim olurdu" dedi.

"Bunun ardında hem güven boşluğunu doldurmak hem de piyasa oynaklığını azaltmak ve böylece faydayı maksimize etmek var. Tabii bununla tutarlı likidite ve kredi politikasını söylemeye gerek dahi yok" diyen Kubilay şöyle devam etti:

"Ayrıca normalleşmenin de sınırlarını önden çizmeyi tercih ederdim. Şu anda finansal istikrarı yakalamış olabiliriz ama özellikle son 5 yılın yükü sırtımızda ve çok ağır. Bazı şeyleri tam normalleştirmeye gerek yok. 

Tam serbest döviz kuru, kanaatimce en başından beri hataydı. Bunu aksi yönde dolar kuru 6,85 seviyesinde sabitlenmesi de çok büyük bir yanlıştı. Şimdiki gibi yönetilen dalgalı kur benim de tercihim. Ama günlük artış miktarları fazla düşürüldü. Kur istikrarı ile enflasyonu düşürmek anlaşılabilir ama dış dengeyi de göz ardı etmemeniz gerek. Tabii dış finansmanı da ülkenin elde kalan son değerli varlıklarını yabancılara satarak veya ülkenin bize atalarımızdan miras doğasını tahrip ederek yapmamak gerek.

Özetle, bu faiz kararı yerinde ama politika faizi geçtiğimiz ay asgari yeterlilik düzeyini zaten yakalamıştı. Bundan sonra mühim olan bu duruşun sürdürülme kararlılığı ve bir de normalleşme programının içeriği olacak. 2016-23 arasının ne kadar kötü olduğu unutulmamalı ama özellikle 2002-16 arasının hataları da tekrarlanmamalı. Umarım hayırlısı olur."

PPK METNİNDEKİ 5 ÖNEMLİ MESAJ

Ekonomist Özlem Derici Şengül ise PPK metninde yer alan 5 önemli mesaja yer verdiği paylaşımında şunları kaydetti:

Önemli mesajlar:

1. Sıkılaştırma aralık sonrasında da devam edecek (yüzde 45 beklentimizle uyumlu)
2. Faiz artışları en kısa zamanda sonlandırılacak (talep düşmezse) 
3. Parasal sıkılaştırmayı desteklemek için sterilizasyon araçları çeşitlendirilecek
4. Ek karar: parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi ve kullanılan sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırmak amacıyla Türk Lirası depo alım ihaleleri düzenlenecektir.
5. Ek karar: kredi kartı azami faiz ve üye işyeri azami komisyon oranları için en son ilan edilen oranlarda bir artış olmayacaktır