Ellerimizin suda uzun süre kaldığında buruşmasının aslında oldukça ilginç bir sebebi vardır. Bu durumun cildimizin su emmesiyle alakalı olduğu söylense de aslında sinir sistemimizin kontrol ettiği bir refleks sonucunda ortaya çıkıyor.
İlk nedeni biyolojik sebep. Yani ellerimizin ve ayaklarımızın cildi suya uzun süre maruz kaldığında sinir sistemi tarafından kontrol edilen bir reaksiyon sonucu buruşuyor. Özellikle avuç içleri ve ayak tabanlarında görülen bu refleks, otonom sinir sistemi ve kan damarlarını daraltarak şekil değişmesine neden oluyor.
Diğer bir teori ise bunun evrimsel bir adaptasyon olduğu yönünde. Bilim insanları bu buruşmaları, ıslak yüzeyde iyi tutma olduğunu söylüyor. Yani eski atalarımızın yağmurda ya da su birikintilerinde hareket ederken daha iyi tutunması sonucu evrimsel süreçten kaynaklanıyor olabilir.
Bilinen bir yanlış var ki cildin su emmesi. Fakat bu durum su emmeyle alakalı değil sinir kontrolüyle alakalı. Yani örnek verecek olursak, otonom sinir sistemi zarar görmüş kişilerde cilt suda uzun süre kalsa bile buruşmaz.
Buruşma ayak ve el tabalarında görülür. Bunun bölgelerdeki deri yapının vazokonstriksiyona daha duyarlı olmasıdır.