53 yaşındaki milyarder girişimci, 2017 Dünya Hükümet Zirvesi sırasında gelen tüm iş başvurularına, "Üzerinde çalıştığınız en zor problemlerden bazılarını ve bunları nasıl çözdüğünüzü bana anlatın" diye sorduğunu söyledi.

Musks, sorunun dürüst olmayan adayları eleyebileceğine inanıyor ve bu da "Asimetrik Bilgi Yönetimi (AIM)" ile kanıtlanıyor. AIM yaklaşımı, "yalancıları değil, doğruyu söyleyenleri bilgi vermeye teşvik ederek sözlü yalan tespitini artırıyor" şeklinde açıklanıyor.

Aralık 2020'de Bellek ve Bilişsellik Uygulamalı Araştırma Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmaya göre, iş görüşmesinde yalan söyleyenleri tespit etmenin birkaç yolu var.

Bir aday Musk'ın sorusuna detaylı bir cevap verirse, daha belirsiz bir cevap veren birinin aksine, gerçeği söyleme olasılığı daha yüksek kabul ediliyor.

KÜÇÜK DETAYLAR ÖNEM TAŞIYOR

Konuyla ilgili araştırma yapan Cody Porter, "Küçük detaylar adli soruşturmaların can damarıdır ve araştırmacılara kontrol edebilecekleri gerçekler ve sorgulayabilecekleri tanıklar sağlayabilir" diye yazdı.

Yalancılar, "suçluluklarını gizlemek" için çok az ayrıntı verecekler veya hiç ayrıntı vermeyecekler; bu da AIM yöntemi tanıtıldığında stratejik olarak bilgiyi saklamak olarak algılanabilir.

Ported, "Burada varsayımları, daha fazla bilgi sağlamanın araştırmacının yalanlarını tespit etmesini kolaylaştıracağı yönünde, bu nedenle daha az bilgi veriyorlar" diye ekledi.

Musk, başvuranları elemek için AIM yöntemini kullansa da, "olağanüstü yetenek kanıtı" taşıyan çalışanlar arıyor.

Porter bununla ilgili olarak, "Eğer olağanüstü bir başarı geçmişi varsa, bunun gelecekte de devam etmesi muhtemeldir" dedi.