Yeni bir çalışma, yıllar boyunca hava kirliliğine maruz kalmanın, insanların ilerleyen yaşlarda Parkinson hastalığına yakalanma riskini artırabileceğini öne sürüyor.

Araştırmacılar yıllardır hava kirliliği ile beynin hareketi kontrol eden bölümünde sinir hücrelerinin bozulduğu, konuşma bozukluğu, titreme ve sertliğe neden olan tedavisi olmayan dejeneratif hastalık arasındaki potansiyel bağlantıları araştırıyor.

Bilim insanları Parkinson'un genetik ve çevresel faktörlerin bir araya gelmesinden kaynaklandığına inanıyor. Potansiyel suçlulardan biri PM2.5. Uzak mesafelere gidebilen ince partikül madde, kan-beyin bariyerini geçerek iltihaplanmaya ve oksidatif strese neden olabilir ve beynin bağışıklık hücrelerini patojenleri yok edebilmeleri için harekete geçirebilir.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) Barrow Nöroloji Enstitüsü ve Mayo Clinic'ten araştırmacılara göre bu faktörler Parkinson'un gelişmesini ve ilerlemesini sağlayabilir.

JAMA Network Open dergisinde yayınlanan çalışmaya, 350'si Parkinson hastası olmak üzere yaklaşık 5.200 kişi dahil edildi ve 1998'den 2019'a kadar kirliliğe maruz kalma seviyeleri takip edildi.

Araştırmacılar, teşhislerinden önceki 10 yıl içinde PM2.5 ve nitrojen dioksite (çoğunlukla arabalardan, enerji santrallerinden veya diğer yakıt emisyonlarından kaynaklanan) daha yüksek düzeyde maruz kalan kişilerin Parkinson olma olasılığının daha yüksek olduğunu açıkladı.

Buna göre metropol bölgelerde, en yüksek hava kirliliği seviyesine sahip mahallelerde yaşayan kişilerin Parkinson'a yakalanma olasılığının, en düşük seviyeye sahip bölgelerdeki kişilere kıyasla yüzde 23 daha fazla olduğu ortaya çıktı.