TÜİK, ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.
TÜFE'deki (2003=100) değişim 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 2,47, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 31,94, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 51,97 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 64,91 olarak gerçekleşti.
Ekonomistlerin ağustos ayına ilişkin ortalama beklentisi, Reuters ve AA Finans anketlerinde aylık yüzde 2,64, yıllık yüzde 52,2 seviyesinde gerçekleşmişti. Böylece enflasyon beklentilerin bir miktar altında gerçekleşmiş oldu.
TÜİK, enflasyonu temmuzda aylık yüzde 1,64, yıllık yüzde 61,78 olarak açıklamıştı. Tüketici enflasyonu ağustos ayında baz etkisiyle belirgin şekilde geriledi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) ağustosta aylık enflasyonu yüzde 1,73, yıllık enflasyonu yüzde 61,57 olarak hesaplamıştı.
ENAG verilerine göre ise ağustosta enflasyon aylık bazda yüzde 3,47, yıllık bazda ise yüzde 90,35 arttı.
'VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ DÜŞMEYE DEVAM EDECEK'
SÖZCÜ TV'de enflasyon verilerini değerlendiren Ekonomi ve Finans Danışmanı Emre Şirin, "Enflasyon baz etkisiyle değil de gerçekten düşüş trendine girse dahi geriye dönük 2- 2,5 yıllık yanlış açıklanan enflasyon nedeniyle yaşanılan birikimli kayıplar telafi edilmediği ve bundan sonra şeffaf veri açıklanıp doğru veri tespit edilmediği sürece enflasyon düşse bile vatandaşın alım gücü düşmeye devam edecek" dedi.
TÜİK verilerine göre enflasyonda ana gruplar arasında en yüksek artış yüzde 120,81 ile eğitimde gerçekleşti. Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, kırtasiye ürünlerine yüzde 10 KDV vergisi uygulandığını belirtirken Emre Şirin, "Halka biraz destek vermek istiyorsanız zorunlu ihtiyaçlardaki KDV'yi sıfırlayın" dedi.
Enflasyon verilerini değerlendiren Bingöl, "Tüketim eğilimlerine baktığımızda asgari ücret ve yakınında bir gelir elde ediyorsanız bunun büyük bir kısmını kiraya, diğer kalan kısmını da temel gıda ürünlerine ve kısmen eğitim masraflarına harcıyorsunuz" dedi.
Bingöl, "Ölçülen enflasyon bu olabilir ama hissedilen enflasyona bakalım. Dar gelirlinin hissettiği enflasyona bakalım, iliklerine kadar bu enflasyonu hissediyorlar. Çünkü artık hem geliri artmıyor hem ödediği vergi artıyor" dedi.
Vergi Uzmanı Bingöl 3 Kasım'da açıklanacak ekim enflasyonu ile belli olacak yeniden değerleme oranına da dikkat çekerek, "Eylül ekim aylarında Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yüzde 2 gelse bile 2025 yılı vergi harç ve cezalardaki muhtemel artış yüzde 44,5-45 civarında olacak" dedi.