Enflasyonun yüzde 70'lere yaklaşmasının ardından ekonomistler reel faizde negatif tarafa doğru makasın açıldığını ve TCMB'nin üzerindeki sıkı politika duruşu baskısının artabileceğini belirtti.

TÜİK'e göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) geçen ay yüzde 4,53 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 67,07'ye yükseldi.

Ekonomistler enflasyon baskılarının şubatta da canlılığını koruduğunu belirtirken, negatif reel faizlere vurgu yaparak enflasyon baskıların canlılığını koruması halinde yeni sıkılaşma adımları ihtimalinin artacağını ifade etti.

EK SIKILAŞTIRMA MÜMKÜN MÜ?

Enflasyon ile mücadele kapsamında politika faizini yüzde 45'e yükselttikten sonra geçen ay gerekli sıkılık düzeyine ulaşıldığını belirterek faizi sabit tutan TCMB, enflasyonun ana eğiliminde bozulma olması halinde para politikasında daha da sıkılaştırma yapabileceği uyarısında bulunmuştu.

TCMB, yıllık enflasyonun mayısta yüzde 73 ile zirve yapacağını, yıl sonunda ise yüzde 36'ya gerileyeceğini öngörüyor. Ekonomistlerin genel beklentisi ise enflasyondaki düşüşün daha sınırlı olacağı yönünde.

EKONOMİSTLERDEN UYARI

Enflasyon baskılarının şubat ayında gücünü koruduğuna dikkat çeken Capital Economics Kıdemli Ekonomisti Liam Peach yayımladığı değerlendirmede, "Çekirdek enflasyondaki baskının önümüzdeki aylarda bu şekilde devam etmesi halinde Merkez Bankası'nın tekrar faiz artırımlarına başlaması olasılığı yükselecektir" dedi ve baskıların martta da canlılığını koruması halinde yeni sıkılaşma adımları ihtimalinin "belirgin düzeyde" artacağını ifade etti.

InTouch Capital Markets kıdemli döviz analisti Piotr Matys Türkiye'nin enflasyon seviyesinin şaşırtıcı derecede yüksek olduğunu belirtti. Matys, "Bu kadar negatif reel faiz oranlarıyla, enflasyonu resmi yüzde 5 hedefiyle uyumlu hale getirmek ve enflasyon beklentilerini istikrara kavuşturmak için para politikasının yeterince sıkı olmadığı iddia edilebilir" dedi. 

Bloomberg ekonomisti Selva Bahar Baziki ise, "Türkiye'nin enflasyonundaki yukarı yönlü sürpriz, Merkez Bankası'nın faiz oranlarını daha fazla artırmasına henüz izin vermeyecektir. Önümüzde yüzde 70'i aşan artış ihtimalleri varken, politika faizlerinin yılın üçüncü çeyreğine kadar yüzde 45 seviyesinde tutulmasını ve bu arada alternatif araçlarla ek sıkılaştırma yapılmasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.