Rize'nin Fındıklı ilçesinde Kanadalı Elderado Gold’un yüzde 100 iştiraki olan Tüprag Metal Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ, maden arama faaliyetlerine başlamak için Çağlayan köyü yakınlarında keşif çalışması yürüttü. Ancak izinsiz yapılan bu çalışmalara halk “dur” dedi. Bölgeye gönderilen numune toplama ekipleri, vatandaşların sert tepkisiyle karşılaştı. Tartışmaların ardından şirketin topladığı taş örneklerine el konuldu, halk yetkililere bilgi vererek yürüyüş düzenledi.
İZİNSİZ GİRDİLER, ARAÇLARI HALKIN ÜZERİNE SÜRDÜLER
Yıllardır hidroelektrik santrallerine karşı mücadele eden Fındıklı halkı, bu kez de altın madeni tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Tüprag ekipleri, Gürcüdüzü ve Çamlık yaylasında başlattıkları numune toplama çalışmaları sırasında halkla karşı karşıya geldi. Vatandaşlar, doğanın bir kez daha talan edilmesine izin vermeyeceklerini belirtti. Tüprag’ın ne belediyeden ne de kaymakamlıktan izin aldığı öğrenildi. Şirketin bölgeye gelişi hem hukuki hem de etik açıdan tepkilere neden olurken, vatandaşların iddiasına göre şirketin ekipleri araçlarını halkın üzerine sürdü. Numune taşlarının barkodlandığı araçtaki taşlar halk tarafından alındı.
BAŞKAN ÇERVATOĞLU DA ALANDAYDI
Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu ve VİÇEM (Vadiler İnisiyatifi Çevre Meclisi) üyeleri de olay yerine gelerek halka destek verdi. Başkan Çervatoğlu, “Bu vadiler sahipsiz değil. Biz bu doğayı korumak için buradayız” dedi.
KARAKOLA GİDİLDİ, YÜRÜYÜŞLE TEPKİ GÖSTERİLDİ
Olayın ardından bazı vatandaşlar karakola giderek durumu yetkililere bildirdi. Ardından ilçe meydanında bir araya gelen Fındıklı halkı, maden arama faaliyetlerine karşı bir yürüyüş düzenleyerek basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Fındıklı talan edilemez! Bu dağlar, vadiler altın için satılık değil” denildi.