Terapist Britta Papay, kendisi de narsisizm eğilimleri gösterdiği için bu konuda 10 yılı aşkın süredir çalışmalar yapıyor ve sosyal medya üzerinden insanları bilgilendiriyor. 

"Narsisizm tuz gibidir; bir tutamı iyidir, ama tuzluk devrilirse yenmez." diyen Papay nüfusun yaklaşık yüzde birinin narsistik kişilik bozukluğuna sahip olduğunu belirtiyor. 

Birçok kişinin narsistleri fark edemediğine de dikkat çeken Britta Papay, 25 Mart 2025'te yayımladığı kitabında bu "gizli narsistler"i nasıl tanıyabileceğimizi ve onları etkisiz hale getirme yollarını ele alıyor.

Gizli bir utanç yatıyor

Papay, narsist bireylerin öz saygısının, en küçük darbede bile patlayan bir balon kadar kırılgan olduğunu belirtiyor. Narsistik kişiliklerde genellikle çocuklukta kök salmış "gizli öfke ve utanç" bulunuyor. Bu utancı saklamak için, narsistler çevrelerindeki insanları manipüle etmeye çocuk yaşta başlıyorlar. Narsisizm, kırılgan ve büyüklenmeci (aşırı üstün ve benzersiz) olmak üzere iki ana kategoride ele alınıyor.

Narsist, genellikle bir ilişkinin başlangıcında aşırı iltifat, yoğun ilgi ve hediye yağmuruyla kendini gösterir. Halk arasında "mosting" olarak bilinen bu davranış, çoğunlukla erkekler tarafından sergilenir. Ancak ilişkinin ilerleyen dönemlerinde aynı kişi, partnerine "tombul" diyerek küçümseyici bir tavır sergilemeye başlar.

Terapist, Friedrich Merz'de de bu "aşk bombardımanını ve ardından uyutmayı" gözlemlediğini belirterek, "Maskesi düştü ve şimdi narsisti tüm ihtişamıyla görüyoruz." ifadelerini kullanıyor.

Fedakar rolüyle tatmin oluyorlar

Savunmasız narsisistler, çoğunlukla kadınlarda görülen bir eğilim olarak, "fedakar" rolünü benimseyerek öz değerlerini artırmaya çalışırlar ve bu rolden belirli bir tatmin sağlarlar. Britta Papay, BuzzFeed News Germany'ye verdiği demeçte, "Bu kurban zihniyetine yerleşiyorlar" diyerek durumun dinamiklerini açıklıyor. 

İlişkilerde ise genellikle büyüklenmeci narsisistlerle karşılaşarak “tamamlayıcı rol” üstleniyorlar. Uzman, bu durumu “suçlu-kurban dinamiği” olarak tanımlıyor ve ona “narsisizm tangosu” adını veriyor.

Değişim mümkün

Narsistik bireyler, kendilerini özel hissettiren insanlara yönelir. Britta Papay, "Sağlıklı bir özsaygıya sahip olan hiç kimse buna ihtiyaç duymaz" diyerek narsistlerin bu özellikleriyle birbirlerini çektiğini vurguluyor. Papay, "Narsistik özellikler gösteren biriyle karşılaştığınızda, kendinizi sorgulamanız gerekir." ifadelerini ekliyor. İyi haber ise şu: Narsistler dışarıdan onarılamaz gibi görünseler de, gerçekten isterlerse terapi yardımıyla kendilerini onarma şansı bulabilirler.

Terapist, "Aptal olmamayı öğrenebilirsin" diyerek narsistik eğilimlerin çocuklukta hayatta kalma stratejisi olduğunu ve yetişkin bireylerin buna artık ihtiyaç duymadığını belirtiyor. Papay, narsistlerin öncelikle başkalarını değersizleştirmek veya manipüle etmek zorunda olmadıklarını öğrenmeleri gerektiğini söylüyor. "Utançla ve beni manipüle etmeye yönelten karanlık tarafla yüzleşerek gerçek ilişkilere adım atabilirim." ifadesiyle, değişimin mümkün olduğuna dikkat çekiyor.