Yunanistan'da gündem eşcinsel evliliklerle ilgili alınan karar... Ülkede bir süredir tartışmada olan eşcinsel evlilik konusu dün parlamentoda görüşüldükten sonra onaylanırken, kürsüye çıkan deneyimli siyasetçi Spiros Bibilas'ın konuşması hem siyasetçilerden hem de sosyal medya üzerindeki kullanıcılardan büyük beğeni aldı.

Muhalefet bloğunda yer alan siyasetçi eşcinsel evliliğin onaylanmasını destekleyen bir konuşma yaparak gündeme geldi. Bibilas'ın konuşması hem parlamentodaki siyasetçiler hem de hükümet sıralarında uzunca bir süre boyunca ayakta alkışlandı.

Oturumda kürsüye çıkan Bibilas, konuşmasında uzun yıllardır eşcinsel olduğunu ve bunu gizlemek zorunda kaldığını söyledi. 

Bibilas, "Kapanışı kişisel bir referansla, kamusal bir itirafla yapacağım. Ben, 50'li yıllarda, şehrin merkezinde sıradan orta sınıf bir ailede doğdum. Erkekliğe 10 yaşında, yani 60'lı yıllarda adım attım. Çok küçük yaşlardan itibaren bir konuda diğer insanlardan farklı olduğumu anladım. Bunu nasıl anladım? Küçüklüğümden beri Antik Yunan'a hayran olduğum müzelerde kendimi kadın heykellerine değil, erkek heykellerine kaptırdım. Doğam gereği bir şeylere çekildim" dedi. 

Bibilas konuşmasının devamında ise, "Gizlice ağlıyordum, çünkü bir şeyleri saklamak zorundaydım, bundan utanıyordum ve aileme bile söyleyemiyordum. İçine kapanık, şiirler yazan melankolik bir çocuk oldum. Ama büyüdüm, güçlü ilişkiler, bağlar, bugün kardeşlerimle birlikte benim değerli ailem olan harika yoldaşlar edindim. Bu gizli gözyaşları beni bugün 68 yaşında, gelecekte başka çocuklar ağlamasın, mutlu olsunlar, ne olduklarını, onları neyin cezbettiğini, kiminle yaşamak istediklerini söylemekten korkmasınlar diye savaşmaya yönlendiriyor. Nihayetinde hepimiz insanız" ifadelerini kullandı.

Bibilas'ın bu sözleri büyük  alkış topladı.

RESMİ GAZETEDE YAYINLANINCA YASALAŞACAK

Eşcinsel çiftlere evlenme ve çocuk evlat edinme hakkı tanıyan yasa, LGBTİQ+ toplumunun eşit haklar için yıllardır yürüttüğü kampanyanın ardından geldi. Yunanistan eşcinsellere evlenme izni veren ilk Ortodoks Hristiyan ülke oldu.

Tasarı 300 sandalyeli parlamentoda 176 milletvekili tarafından onaylandı. Yasa, resmi hükümet gazetesinde yayınlandığında yasalaşacak.

Başbakan Miçotakis'in partisi Yeni Demokrasi partisinin üyeleri çekimser kalmış ya da tasarıya karşı oy kullanmış olsa da, partiler arası ittifakın nadir bir göstergesi olarak tasarı sol muhalefetten de yeterli desteği aldı.