Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB)  faiz oranlarını düşürmeye başladığı sırada kıtayı sarsan Fransa'daki erken seçimler, yetkililerin zorlu mücadelelerinden biri olacak.

Bu hafta ECB'nin Portekiz'deki yıllık toplantısına katılacak olan yetkililerin odak noktası, Euro bölgesinin ikinci büyük ekonomisini saran seçimler.

Marine Le Pen'in partisinin, sol parti Yeni Halk Cephesi ve Emmanuel Macron'un partisini geride bırakarak Fransa parlamentosunda en fazla sandalyeye sahip olacağı düşünülüyor. Ancak resmin tamamı önümüzdeki hafta yapılacak ikinci tura kadar netleşmeyecek.

FRANSA'NIN GİDİŞATINDAN ENDİŞELİLER

ECB faizlerde yaptığı ilk indirimin ardından enflasyonun bu hafta yüzde 2'lik hedefe yaklaşmasıyla geleceğe dair umutlar artmıştı. Ancak yaşanan siyasi kriz bu gelişmeleri gölgede bırakabilir. Bankanın odak noktasında faiz indirimleri değil, Fransa'nın mali gidişatı olabilir.

Avrupa Komisyonu iki haftadan kısa bir süre önce büyük bütçe açıkları nedeniyle ülkeyi uyarmıştı. Ancak sonucun harcamalar için ne anlama geleceği büyük bir soru işareti. Kim kazanırsa kazansın, ekonomistler Brüksel ile bir çatışma yaşanacağını öngörüyor.

Bloomberg ekonomistleri Eleonora Mavroeidi ve Maeva Cousin konu ile ilgili bilgilendirme notunda, "Macron'un bu ay erken seçim çağrısı yapmasından bu yana piyasalar tedirgin. Bu şaşırtıcı değil. Ülkenin mali görünümü zaten zorlayıcıydı. Seçimden önceki görünüme kıyasla, bir sonraki hükümeti kim kurarsa kursun, eğilimin daha fazla borçlanma yönünde olacağını düşünüyoruz" dedi.

FAİZ KARARINI NASIL ETKİLEYECEK?

Morgan Stanley ekonomisti Jens Eisenschmidt, merkez bankacılarının normalde ulusal siyasete girmekte tereddüt ettiğini belirterek, "ECB, finansal piyasalar ve para politikasının aktarımı üzerinde etkileri olabileceği için durumu yakından izleyecektir" dedi.

Eisenschmidt, "Fransa ve ötesindeki siyasi gelişmelerin öngörülebilir gelecekte faiz oranları üzerinde herhangi bir etkisi olmayacak. Acil bir durumda, piyasaları istikrara kavuşturmak için tahvil satın almak söz konusu olacaktır. Ancak gerçeklik karmaşıktır ve bu yüzden her şey iç içe geçme eğilimindedir" dedi.