Bonhams Müzayede Evi İslam ve Hint Sanatı Direktörü Oliver White, 1,5-2 milyon sterlin (61 ila 81 milyar lira) tahmini satış bedeliyle satışa çıkan madalyonun detaylarını ve müzayededeki diğer eserleri anlattı. 

Çok sayıda eserin satışa çıkarıldığı müzayedede Osmanlı dönemine ait kılıçlar, çiniler, fermanlar ve bir yayın da satışı yapılacak. 

Fatih Sultan Mehmet'in portresinin bulunduğu madalyon ise müzayedenin en önemli eseri olarak öne çıkıyor.

Müzayede evindeki sergide tüm eserlerden ayrı sergilenen madalyonun, Rönesans döneminde İtalya'da yapıldığı düşünülüyor. 

Madalyonun 20 yıl önce bir koleksiyonda keşfedildiği ana kadar Gentile Bellini'nin Fatih tablosunun en eski Fatih portresi olarak bilindiğini anlatan White, madalyondaki detayları anlattı. 

"GENÇLİK YILLARINDA YAPILDIĞINI GÖSTERİYOR"

Detaylara bakarak madalyonu 1450'ye tarihlediklerini söyleyen White, "Madalyonda Fatih, 'Magnus Princep (Büyük Prens)' şeklinde tasvir edilmiş. Madalyonu çevreleyen ifadeler bize gençlik yıllarında yapıldığını gösteriyor çünkü bu, bir imparatorluk ünvanı değil. Bu ifade aynı zamanda 1440'larda Osmanlı ile Venedik arasında yapılan bir anlaşmada da kullanılmış. O yüzden 1450'ye tarihledik" diye konuştu. 

White, madalyonun müzayede öncesi geçmişine ilişkin de detayları paylaşarak "2000 yılında İtalya'daki bir satışta ortaya çıktı. Ondan önce ise 19. yüzyıla ait bir İtalyan koleksiyonundaydı" ifadelerini kullandı. 

BÜYÜK PRENS, BÜYÜK EMİR, SULTAN MEHMET EFENDİ"

Madalyonu çevreleyen yazıda, "Magnus Princep, Magnus Amiras, Sultan Dns Memomet (Büyük Prens, Büyük Emir, Sultan Mehmet Efendi)" yazdığını söyleyen White, kavuğun ise çiçek ve tüy detaylarıyla süslendiğini kaydetti. 

White, İstanbul'un fethi öncesi yapılan madalyonun tılsım özelliği taşıdığına da değinerek "Bizzat siparişini verdiği bir madalyon olmalı çünkü kimse onun adına bir madalyon yaptıramazdı. Tam ortada bulunan ve orijinal halinde yer alan delik ise bir yere asıldığını hatta boyna takıldığını düşünmemize neden oldu" dedi. 

OSMANLI FERMANLARI VE KILIÇLARI DA SATIŞTA

Müzayedede Mohammed Khalil koleksiyonuna ait İslam dünyasını tarihte kullandığı silahlar ve askeri kıyafetler de satışa çıkarılacak. 

Fil başlıklarından hançerlere pek çok askeri ürünün arasında, üzerinde boydan boya altın yaldızla Ayetel Kürsi yazılı bir Osmanlı kılıcı da bulunuyor. 

Kabzası gümüşten yapılan ve 17. yüzyıla tarihlenen kılıcın keskin kısmının ise 16. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. 

Müzayedede Safevi devletine ait zırhlar, Memlük devletine ait miğferlerin yanı sıra çiçek desenleriyle süslenmiş bir Osmanlı yayı açık artırmaya çıkarılacak. 

Satılacak Osmanlı eserleri arasında biri William Samuel Newton'a verilen Mecidiye nişan beratı olmak üzere iki padişah fermanı da yer alıyor.

57 MİLYON LİRALIK TEKLİF REDDEDİLDİ

Müzayedenin en önemli parçaları arasında yer alan ve Fatih portresini taşıyan 1450 tarihli madalyon, 900 bin sterlin (yaklaşık 37 milyon lira) başlangıç fiyatıyla açık artırmaya çıktı.

Madalyona, açık artırma sonucunda 1,4 milyon sterlin teklif verildi.

Bonhams Müzayede Evi, açık artırma sonucu satılan eserlerin arasında madalyona yer vermedi. Müzayede evinin yaptığı açıklamada, 1,4 milyon sterlinlik teklifin satış için belirtilen rezerv fiyatın altında kaldığı ve bu nedenle satışın gerçekleştirilmediği kaydedildi.

ÇİNİLER ALICI BULDU 

Müzayedede 25 santimetreye 25 santimetre ölçülerinde, İznik yapımı olduğu düşünülen 3 çini karo, 12, 14 ve 15 bin sterline (yaklaşık 490 bin, 570 bin ve 613 bin lira) alıcı buldu. 

Yine İznik'te yapıldığı tahmin edilen 1575 tarihli 30 santimetre çapındaki çini tabağın satışı ise 55 bin sterline (yaklaşık 2,2 milyon lira) yapıldı. 

Müzayedede Osmanlı dönemine ait gümüş tütsü kabı 2 bin sterline (yaklaşık 81 bin lira), gül suyu dökmek için kullanılan gülabdan ise 3 bin 200 sterline (yaklaşık 130 bin lira) satıldı.