Altı yıl önce bir sabah uyandığında idrarını yapamadığını fark eden Anna Gray, birkaç gün süren ağrı ve sıkıntının ardından böbrek enfeksiyonu nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Geçici olarak kateter takıldı ancak sorun birkaç hafta sonra yeniden ortaya çıktı. Bir kez daha idrarını yapamayan genç kadının mesanesinden tam iki litre idrar boşaltıldı.

Doktorlar ilk etapta durumu ciddiye almadı; Anna "Doktorlar beni eve gönderip 'denemeye devam et' dediler, musluğu açıp sesini dinlememi bile önerdiler" sözleriyle yaşadığı çaresizliği anlattı.

TANI KOYMALARI AYLAR SÜRDÜ

Durumu gittikçe kötüleşen Anna, Aralık 2018'de yeniden hastaneye kaldırıldı. Yapılan testlerde beyninin mesaneyle iletişim kuramadığı ve mesanenin hiçbir şekilde çalışmadığı tespit edildi. Nihayet aylar sonra 'Fowler Sendromu' teşhisi kondu.

Doktorlar genç kadına doğal yollardan tuvalete gitmesinin artık mümkün olmadığını ve ömür boyu kateter kullanması gerektiğini söyledi. Bu durumu hazmetmekte başlarda zorlanan Anna, "Başta bir yas süreci yaşadım çünkü bu tamamen bilinmeyen bir şeydi. Ama en azından hayal ürünü olmadığını bilmek bir nebze rahatlattı" diye konuştu.

KALICI KATETERLE HAYATI DEĞİŞTİ

Önce günde beş kez kendine kateter uygulamayı öğrenen Anna, tekrar eden enfeksiyonlar nedeniyle 2020 yılın suprapubik kateter adı verilen kalıcı bir sistemle yaşamaya başladı. Karın bölgesinden doğrudan mesaneye bağlanan tüp, idrarı bir torbaya aktarıyor. Anne bu torbayı günde birkaç kez boşaltıyor.

İlk başlarda yaşadığı psikolojik zorlukları anlatan genç kadın, zamanla bu duruma alıştığını ve kendine güveninin geri geldiğini söylüyor: "Artık torbayı gizlemeye çalışmıyorum. Şort ya da kısa üst giydiğimde görünebilir ama bu beni rahatsız etmiyor. İnsanlar soru soruyor, ben de açıklıyorum."

AYNI SORUNU YAŞAYAN TEK KİŞİ DEĞİLMİŞ

Başlarda dünyada bu durumu yaşayan tek kişi olduğunu sanan Anna, sosyal medya üzerinden diğer hastalara ulaşınca yalnız olmadığını fark etti:

"Bu durum insanı çok yalnız hissettiriyor ama benzer şeyler yaşayan bir toplulukla tanışmak bana büyük destek verdi. Tuvaletle ilgili konuşmak hala özellikle kadınlar arasında bir tabu. Ama bu gerçeği konuşmazsak kimse öğrenemez. Ben artık utanmıyorum ve başkalarına da yalnız olmadıklarını göstermek istiyorum."