Girişimcilik yoluyla servet edinme koşullarının kötüleşmesiyle kendi kendini yetiştirmiş bir milyarder olmak her zamankinden daha zor hale geldi. Miras yoluyla servet edinen milyarderler son on yılda ilk kez geçen yıl kendi kendini yetiştiren milyarderleri geride bıraktı.
Ekonomistler ise miras yoluyla edinilen servetin büyümesiyle orta sınıf için organik fırsatların azalacağını belirtiyor.
İsviçre bankası UBS'in geçtiğimiz kasım ayında yayınladığı bir rapora göre, 2023 yılında dünya milyarderleri girişimcilikten ziyade miras yoluyla daha fazla servet edindi. Bankanın 9 yıllık araştırmaları sonucunda ilk kez bu yıl böyle bir durumla karşılaşıldı.
UBS'in küresel servet yönetimi bölümünün baş yatırım yetkilisi Max Kunkel, miras yoluyla mega zengin olanların birçoğununun muhtemelen aile şirketlerini devralacağını, onları büyüteceğini ya da kaynaklarını başka bir girişime yönelmek için kullanacağını söylüyor.
EBEVEYNLERİNDEN DAHA ÇOK KAZANANLARIN SAYISI EN DÜŞÜK SEVİYEDE
Servet edinmeye çalışan orta sınıf işçiler son yüzyılın en zor koşullarıyla karşı karşıya kalırken son yıllarda ekonomik fırsat oranları yeniden düşmeye başladı.
Opportunity Insights araştırma uzmanı Matthew Staiger'e göre, ebeveynlerinden daha fazla kazanan çocukların sayısı 1900'lerin başından bu yana en düşük seviyeye geriledi.
Harvard Üniversitesi'nin Opportunity Insights verilerine göre 1940 yılında doğan çocukların yüzde 90'ı ebeveynlerinden daha fazla kazanmaya devam ederken, bu oran 80'lerde yüzde 50'ye kadar düştü.
Business Insider'a konuşan Staiger, "Yükselme ve ebeveynlerinizden daha iyi olma şansı, yüzyılın ortalarında doğan çocuklar için kesin iken, 1980'lerde yazı tura atmaya dönüştü" dedi.
EN ÇOK ZENGİNLERİN MAAŞI ARTTI
Ancak nüfusun en varlıklı kesiminde tam tersi bir eğilim görülüyor.
Opportunity Insights'ın Ekonomi Politikaları Enstitüsü'nün verilerine dayanarak hazırlanan bir rapora göre, 2021 yılında en yüksek gelire sahip yüzde 0,1'lik kesimin maaşları tüm gelir grupları arasında en hızlı artışı gösterdi.
Bu arada, en alttaki yüzde 90'lık kesimin maaşları ise düştü.
'SERVET TRANSFERİ 20-30 YIL DEVAM EDECEK'
Kunkel'e göre yüksek faiz oranları ve diğer makroekonomik engeller de girişimci servet oluşturma koşullarını kötüleştirdiğinden, kendi kendini yetiştirmiş milyarder sayısı düşüyor.
Forbes'un milyarderler listesine göre, 2022'de 236 milyarder yaratılmışken, 2023'te dünya sadece 150 milyarder çıkardı.
Kunkel, faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalmasını bekliyor, bu da girişimciler için servet oluşturma koşullarının bir süre daha vahim olabileceği anlamına geliyor.
Kunkel'e göre büyük servet transferi önümüzdeki 20 ila 30 yıl boyunca devam edecek ve yaklaşık 1000 milyarderin sahip olduğu 5,2 trilyon dolar mirasçılarına devredilecek.