Pazarları buluşan kadınlar, 28 derecelik kaynak suyunda çamaşırlarını yıkarken ninelerinden ve annelerinden kalan geleneği sürdürmeye çalışıyor.

Göynücek Kaymakamı Mustafa Kartal, köyün Roma döneminde milattan sonra 3'üncü yüzyılda iskan gördüğünü ve köy ortasından çıkan şifalı suyun bulunduğu yere Romalılarca hamam ve havuzların inşa edildiğini söyledi.

Kartal, şöyle konuştu:

"Bu değerli köyümüzün, bu değerli suyunu değerlendirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Seracılık projemiz var, buradaki termal suyumuzu, tarımsal ürünlerimizi yetiştirmek amacıyla seralarda kullanmayı düşünüyoruz."

"Şu an vatandaşlarımız burayı bazen çamaşırhane, bazen çocuklar için oyun ve eğlence alanı olarak kullanıyor. Önceki dönemlerde ise burası geleneksel olarak damat ve gelin hamamı olarak kullanılmış."

"Romalıların hamamlara ne kadar önem verdiğini biliyoruz, aynı zamanda buranın turizme kazandırılması için çalışmaları sürdürüyoruz."

Köy sakinlerinden 75 yaşındaki Sakine Çoban da annelerinden ve ninelerinden kalan gelenekleri sürdürmeye çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:

"Eskiden annelerimiz ninelerimiz burada çamaşır yıkıyordu şimdi biz yıkıyoruz, suyumuz çok güzel, hep aynı derecede, köyümüzün kıymetini biliyoruz, ömrümüz el verdiği sürece bu gelenekleri devam ettireceğiz."