Suriye'de, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) adını kullanan terör örgütü PKK/YPG ile Suriye ordusu arasındaki çatışmalar 3'üncü gününe girdi.

Suriye ordusu dün Halep'teki Şeyh Mahsud ve Eşrefiye mahallelerini savaş alanı ilan etti.

Halep kent merkezinde PKK/YPG’ye karşı operasyonlar yapan askeri birlikler güney, batı ve kuzey yönlerinden girerek mahalleyi büyük ölçüde ele geçirdi.

ÜÇ MAHALLEDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Şimdiyse Suriye ordusu saat 13:30 itibariyle yeni bir operasyona başlayacağını duyurdu. Halep'teki 3 mahallede sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sürenin dolmasıyla operasyon başladı.

Yerel kaynaklara göre özellikle Eşrefiye Mahallesi'nde yoğun çatışmalar başladı. Suriye ordusu bölgeyi ağır silahlarla vuruyor. Bu esnada SDG havan toplarıyla saldırılarını sürdürüyor.

Bölgede son derece şiddetli sokak çatışmaları başladı. Suriye haber ajansı SANA'ya göre 7 kişi öldü, 52 kişi yaralandı.

Çatışmalar gece boyunca da sürdü. Suriye ordusu mahalleyi topçu atışıyla vurdu, füzelerle hedef aldı. SDG'nin bulunduğu mahallelerden havan topuyla karşılık geldi.

Bu esnada Suriye ordusu askerler, mahalle etrafında toplandı. Tanklar ve zırhlı personel araçları operasyona hazırlandı. Şimdiyse Suriye ordusu güçleri mahallelere giriyor.

SDG HALEP ÜNİVERSİTESİNİ BOMBALAMADI

Bölgeden gelen son haberlere göre SDG, havan toplarıyla Halep Üniversitesi yurtlarını bombaladı. 

Bombalanan yurtlarda kalan öğrenciler, yurtları tahliye etmek zorunda kaldı. Bölgedeki çatışmalar sürerken yüzlerce öğrenci bölgeden kaçıyor.

Çatışmalar esnasında SDG'nin ateşlediği kurşunlar da Halep Üniversite hastanesinin acil odasına girdi. 

DOĞUDAKİ SDG, HALEP'E DOĞRU İLERLİYOR

SDG'ye bağlı hesaplar, örgüt kontrolünde olan ve Halep'e yakın olan Deyr Hafir kentine zırhlı araçlar gönderdikleri videolar paylaştı.

Görüntüler, SDG'nin Esad döneminden zırhlı personel araçlarını ve ABD yapımı Humvee'leri Halep yönünde harekete geçirdikleri görüldü.

SDG'nin Halep'teki mevzilerine destek için bu araçları gönderdiğinden endişe ediliyor. Operasyonların yapıldığı mahalleler, normalde herhangibir hatta bağlı değil ve tamamen çevrilmiş durumda. Bu desteğin ulaşması için SDG'nin Halep'e dışarıdan saldırması gerekiyor.

ORDUDAN SON UYARI: 'BÖLGELERİ TAHLİYE EDİN'

Suriye Savunma Bakanlığı, Şeyh Mahsud mahallesinde ikinci kez siviller için tahliye emri verdi. Yayılanan haritalarda belirtilen noktalarda bulunan sakinlerin bölgeyi boşaltmasını istendi. Bölgelerin yoğun saldırıların hedefi olacağı belirtildi.

Suriye ordusu, saat 13:30 itibariyle saldırıya başlayacağını duyurmuştu. Duyuru, bu zamanın dolmasından hemen sonra geldi. Bu uyarı, geniş çaplı saldırıdan önce son uyarı oldu.

Açıklamada, “Suriye Arap Ordusu, SDF örgütünün askeri üs ve Halep sakinlerini hedef almak için fırlatma noktası olarak kullandığı bu bölgeye yoğun saldırılar düzenleyecektir" denildi.

SDG'NİN KARARGAHLARI AÇIKLANACAK

Suriye Arap Ordusu Harekat Komutanlığı, Halep'teki operasyonlarla ilgili önemli bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Suriye haber kanalları ve platformları aracılığıyla, SDG'nin Şeyh Mahsud ve Eşrefiye mahallelerinde, Halep mahalleleri ve sakinlerine karşı operasyonları için karargah, askeri mevziler ve fırlatma noktaları olarak dönüştürdüğü yerlerin konumlarını yayınlayacaktır" denildi.

Açıklamanın devamında "Şeyh Mahsud ve Eşrefiye mahallelerinin sakinlerine, tüm SDg mevzilerinden, özellikle de daha sonra yayınlanacak olanlardan uzak durmaları konusunda uyarılarımızı yineliyoruz" denildi.

ÇATIŞMALAR GECE BOYUNCA SÜRDÜ

Yerel kaynaklara göre gece karşılıklı topçu düelloları devam etti. Silahlı çatışmalar ise sınırlı kaldı. SDG, İHA'lar kullanarak Suriye Ordusu'na saldırdı.

SDG'ye yakın kaynaklar, mahallelerdeki sivilleri protestoya çağırdı. Suriye ordusu ise sokağa çıkma yasağını yineledi.

Suriye ordusu, yeni operasyona hazır olduğunu duyurdu. Açıklamada: "Şeyh Mahsud, Eşrefiye ve Bani Zeyid'de saat 13:30'dan itibaren bir sonraki duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı uygulanmaktadır. Sivillerin SDF milislerinin bulunduğu bölgelerden uzak durmaları rica olunur" açıklamaası yapıldı.

MSB: 'SURİYE'YE YARDIMA HAZIRIZ'

Milli Savunma Bakanlığı, Halep'te süregelen Suriye Ordusu operasyonuyla ilgili olarak açıklama yaptı.

MSB açıklamasında "Ülkemiz, Suriye'nin birliği, toprak bütünlüğü temelinde terör örgütleriyle mücadelesini desteklemektedir. Suriye'nin talep etmesi halinde Türkiye gerekli desteği sağlayacaktır" ifadelerine yer verildi.

 

MSB, bununla birlikte operasyonun Suriye Ordusu tarafından gerçekleştirildiğini vurguladı. Açıklamada, "(Operasyon) tamamıyla Suriye Ordusunca gerçekleştirilmektedir. Suriye’nin güvenliği bizim güvenliğimizdir, gelişmeler yakından takip edilmektedir" denildi.

FİDAN: 'SDG'NİN GERÇEK NİYETİ AÇIĞA ÇIKTI'

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Halep'te yaşanan çatışmalarla ilgili olarak açıklama yaptı. 

Fidan'ın açıklaması aşağıdaki gibi:

"Bildiğiniz üzere 6 Ocak’ta Ukrayna konulu toplantı vesilesiyle bulunduğum Paris’te Suriye Dışişleri Bakanı Sayın Şeybani ile bir araya gelmiştik. Suriye-Amerika ve İsrail arasında yürütülen üçlü görüşmelerin seyrini kendisiyle ele almıştık."

"Ayrıca Suriye hükümetinin geçen hafta SDG ile gerçekleştirdiği temasları etraflıca değerlendirmiştik. Türkiye olarak temennimiz bölgedeki hassasiyetleri dikkate alan ve Suriye’ye istikrar getirecek bir mutabakata varılmasıdır."

"Öte yandan Halep’te sivil halka yönelik gerçekleştirilen saldırılar SDG’nin gerçek niyetiyle ilgili endişeleri ne yazık ki haklı çıkarmış ve barış çabaları konusunda karamsar bir tabloya yol açmıştır."

"Gelinen noktada SDG’nin elindekileri her ne pahasına olursa olsun koruma ısrarı Suriye’nin huzur ve istikrarına kavuşmasının önündeki en büyük engeldir."

"Bu uzlaşmaz tavır Suriye’nin ve bölgemizin gerçeklerine aykırıdır. SDG’nin teröre ve ayrılıkçılığa artık veda etmesi gerekmektedir."