Patatesin sağlıklı olup olmadığı her zaman tartışılmıştır. Doktorlar, patates içerisinde sağlığa faydalı besin değerleri olduğunu belirtirken, fazla tüketim ya da yanlış pişirme teknikleri ile patatesin sağlık için zararlı olabileceği uyarısında bulunmakta.
Çocuk ve yetişkin fark etmeksizin herkesin sevdiği bir besin olan patates, kolay ulaşılabilir ve ekonomik olması nedeniyle de dünya mutfaklarının tamamında baskın bir rol üstlenmekte. Yemeklerin içerisinde, kızartma, pişirme ya da fırında hazırlanabilen patatesi her gün tüketmeniz halinde vücudunuza ne olacağını düşündünüz mü?
KİMLER PATATES YEMEMELİ?
Diyetisyenler, kilo vermek isteyen danışanlarına hazırladıkları beslenme listelerinde patatese yer vermemekte. Çünkü patates, bilinen en zengin karbonhidrat kaynaklarından biri olmasının yanı sıra, yüksek bir glisemik indekse sahip olması nedeniyle kan şekerinin hızla yükselmesine neden olabilir.
Kötü şöhretine rağmen patates, sağlıklı besin değerleri açısından da yoğun bir besindir. Patatesi 'sağlıksız' olarak nitelememizin temel nedeni ise, onu hazırlama şeklimizde saklıdır. Patatesi derin yağ içerisinde kızartmak ve sık sık patates kızartması tüketmek, vücutta yağlanmaya, ilerleyen yaşlarda obezite ve kalp sorunlarına yol açabilir.
Beslenme uzmanı Toby Amidor, patateslerin lif, potasyum ve demirin yanı sıra C vitamini açısından da yüksek değerlere sahip olduğunu hatırlattı. Patatesin yüksek karbonhidrat değeri ise çoğu durumda dezavantaj değil bir avantajdır. Karbonhidratlar, özellikle gün içerisinde yoğun enerji harcanacağı dönemlerde, spor egzersizleri ve yorucu bir gün sırasında beyne ve vücuda enerji sağlayan en önemli kaynaktır. Ayrıca karbonhidratlar, kullanımı oldukça kolay bir besin kaynağıdır çünkü protein ve yağlardan daha hızlı şekilde sindirilirler.
HER GÜN PATATES YERSENİZ NE OLUR?
Eğer patatesi çok seviyorsanız ve haftanın en az 5 günü patates tüketmeyi düşünüyorsanız, bu konuda çekinceleriniz olabilir. Beslenme uzmanları, her gün patates tüketen insanların kan basıncının düştüğünü belirterek, bunun faydalı bir işaret olduğuna dikkat çekti. Ayrıca patatesteki lif ve potasyum, kalp sağlığını da desteklemekte.
Her gün patates yemenizin beyin aktivitelerine etkisi ise hiç yok denecek kadar az. Her ne kadar patatesler beyin fonksiyonları için gerekli bir besin olan kolin barındırıyor olsa da, bir porsiyon patates bu besin değerinin yalnızca yüzde 5'ini karşılamakta. Dolayısıyla her gün patates yemenin muhtemel beyin fonksiyonları üzerinde bir fark yaratması beklenemez.
Sık sık patates tüketmenin en zararlı kısmı ise hiç şüphesiz kan şekerini sürekli artıracak olması nedeniyle yağlanmayı hızlandıracak olmasıdır. Bu nedenle beslenme uzmanları, patatesi zeytinyağı ya da avokado gibi doymamış yağ ürünleri ile hazırlamanız halinde kan şekerindeki artışı en aza indirebileceğinizi açıkladı.
Sağlıklı bir şekilde beslenmek ve kilo vermek istiyorsanız, her gün patates tüketmek sizi hedefinize ulaşmakta engellemeyebilir. Önemli olan tek şey, aldığınız kalorinin harcadığınızdan fazla olmaması gerektiğidir.