Modern hayatın hızlı temposu çoğu zaman sağlıksız beslenmeye yol açıyor. Birçok kişi daha pratik olduğu için işlenmiş gıdaları tercih etse de bu tür gıdaları tercih ediyor ancak bu yiyecekler uzun vadede sağlığı olumsuz etkiliyor. İşte sağlığınız için tehlike oluşturan ve tüketilmemesi gereken bazı yiyecekler: 

MARGARİN

Doymamış yağ asitleri içeren ve endüstriyel işlemlerle üretilen bir yağ türü olan margarinlerin çoğu trans yağ asitleri içerir ve bu da kalp hastalıkları, felç ve diğer kardiyovasküler rahatsızlıkların riskini artırabilir. Trans yağlar, kötü kolesterol (LDL) seviyelerini yükseltirken, iyi kolesterolü (HDL) düşürerek kalp sağlığını ciddi şekilde tehdit altında bırakır. Öte yandan aşırı margarin tüketimi, diyabet ve obezite gibi metabolik hastalıklara da neden olur. 

BEYAZ ŞEKER

Beyaz şeker, hızla kana karışarak kan şekeri seviyelerinin yükselmesine neden olurken bu ani artış insülin direncini artırabilir ve zamanla tip 2 diyabete yol açabilir. Aşırı şeker tüketimi aynı zamanda vücuttaki inflamasyonu tetikleyerek kalp hastalıkları, obezite, karaciğer yağlanması ve hatta bazı kanser türleriyle ilişkilidir. Beyaz şekerin beyinde de bağımlılık yaratıcı etkileri olduğu ve insanların daha fazla şekerli gıda tüketme isteği uyandırdığı biliniyor. Bu yüzden sağlıklı bir yaşam sürmek için şekerin yerine doğal tatlandırıcılar veya meyve gibi besinleri tercih etmek çok daha faydalıdır.

TAVUK NUGGET

Genellikle işlenmiş etlerden üretilen tavuk nugget’lar içerisindeki katkı maddeleri, sodyum, koruyucular ve trans yağlar sağlık açısından tehlikeli olabilir. Bu tür işlenmiş gıdalar, vücuda fazla tuz ve doymuş yağ alımına neden olarak yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve böbrek sorunlarına yol açarken, düşük kaliteli et kullanılarak üretildiği için de besin değeri düşüktür. Fast food zincirlerinde ve marketlerde sıkça karşılaşılan tavuk nugget’lar, genel olarak sağlıksız yağlarla kızartılır bu surumda ise ekstra kalori ve yağ tüketimine neden olur.

BEYAZ UN

Beyaz un, işlenmiş bir gıda maddesidir ve çoğu besin değerini kaybetmiştir. Bu tür unlar, rafine edilmiş ve lif içeriği düşürülmüş olduğu için sindirim sistemini olumsuz etkiler. Beyaz un, kan şekerini hızla yükselten ve insülin salınımını artıran bir özelliğe sahip olurken sürekli beyaz un tüketimi, insülin direncini artırarak tip 2 diyabet ve metabolik sendrom gibi hastalıkların gelişmesine zemin hazırlar. Öte yandan beyaz ekmek ve hamur işleri gibi gıdaların aşırı tüketimi, vücutta fazla kalori alımına ve kilo artışına neden olabilir.