Evde, restoranda ya da kamu binalarında çoğu klozetin neden beyaz olduğunu hiç düşündünüz mü? Bu aslında tesadüf değil. Beyaz renk, temizliği ve hijyeni simgelediği için tercih edilse de işin bir de psikolojik boyutu var!

Tuvaletlerin beyaz renkte olmasının en önemli nedeni, hijyen ve temizlikle ilişkilendirilmesidir. Beyaz renk, tuvaletin temiz olup olmadığı ya da herhangi bir yerde kir veya leke bulunup bulunmadığı hemen fark edilmesin sağlar. 

Beyaz seramik yüzeyler, pürüzsüz yapıları sayesinde kir ve bakterilerin yerleşme olasılığını en aza indirir. 

Beyaz renk psikolojik olarak temizlik hissi veriyor

Tuvaletlerde beyaz rengin tercih edilmesinde psikolojik etkisi de çok yüksek. Beyaz renk, tazelik, saflık ve sakinlik ile ilişkilendirilir ve hijyenin ön planda olduğu bir alanda kendinizi rahat ve temiz hissetmenize yardımcı olur. 

Koyu veya renkli bir tuvalet, bu temizlik ve tazelik hissini azaltabilir. Ayrıca beyazın nötr etkisi, onu her türlü banyo tasarımıyla uyumlu hale getirir.

Gelenek ve maliyet de rol oynuyor

Tuvaletlerin beyaz renkte olmasında gelenek ve maliyet unsurları da önemli bir rol oynuyor. Beyaz tuvaletler, yıldırdı standart kabul edilmiştir. Geçmişte sıhhi tesisatta sadece birkaç renk seçeneği bulunurken, beyaz hızla popüler hale gelmiş ve zamana direnen klasik bir tercih olmuştur. Bunun yanı sıra, beyaz tuvaletlerin üretimi genellikle renkli modellere göre daha ekonomiktir. Seri üretildikleri için maliyetleri düşük olur ve gerektiğinde değiştirilmeleri daha kolaydır.