Makarnayı pişirmek basit bir işlem gibi görünse de bazı önemli detaylar doğru şekilde yapılmadığında lezzetini etkileyebilir. Mükemmel bir makarna pişirmek için doğru adımları uygulayıp püf noktalara dikkat etmek gerekir.

Makarna pişirirken en sık yapılan hatalardan biri ise tencerenin yeterince büyük olmamasıdır. Küçük bir tencerede makarnanın su içinde hareket etmesi zorlaştırırken bu durum yapışma riskini artırır. Bu noktada geniş bir tencere tercih etmek makarnanın ideal kıvamda pişmesini sağlar.

Makarnanın tadını belirleyen en önemli faktörlerden biri de suya eklenen tuz miktarıdır. Birçok kişi yeterince tuz eklemeyi atlar ancak makarnaya lezzet katar. 

MAKARNA HAFİF DİRİ KALMALIDIR

Al dente, makarnanın hafif diri kalması anlamına gelir fakat makarnayı fazla pişirmek makarnanın lezzetini ve dokusunu kaybettirir. Paket üzerinde yazan pişirme sürelerine dikkat etmek, ideal sonucu elde etmenizi sağlar.

MAKARNAYI SÜZERKEN SOĞUK SUYA TUTMAYIN 

Ayrıca, makarna piştikten sonra soğuk suya tutmak, yaygın bir hatadır. Bu işlem, makarnanın yüzeyindeki nişastayı temizler ve sosun yapışmasını zorlaştırır. Bu hatalardan biri de makarnayı süzerken bütün suyunu boşaltmaktır. Nişasta içeren haşlama suyu sosun kıvamını artırmaya yardımcı olur. 

Pişen makarnayı süzdükten sonra makarnayı bekletmek makarnanın kurumasına ve lezzetinin kaybolmasına neden olur. Öte yandan makarna suyuna yapışmaması için yağ eklemek yanlış bir yöntemdir. Yağı, pişirme işlemi tamamlandıktan sonra sosun içine eklemek, hem makarnanın birbirine yapışmasını önler hem de sosun makarnaya uyum içinde karışmasını sağlar.