Almanya aşırı sağın yükselişinin ardından, Potsdam’da yapılan "Zorla toplu sürgün" öngören "ırkçı ve toplumu bölücü" aşırı sağ toplantıyla çalkalanıyor.
Katılımcıların 5000’er Euro vererek girdikleri toplantıyı düzenleyen Avusturyalı aşırı sağcı Martin Sellner oldu.
Ona destek verenler ise ünlü Hans im Glück restoranlarının eski sahiplerinden Christian Limmer, iki CDU’lu, tanınmış aşırı sağcı Gernot Mörig, Saksonya-Anhalt Eyaleti AfD (Almanya İçin Alternatif) meslis grubu başkanı Ulrig Siegmund, aşırı sağcı parti AfD’nin lideri Alice Weidel’in kişisel danışmanı Roland Hartwig ve hatta Federal Meclis AfD milletvekili Gerrit Huy oldu.
AFD’DEN GÜNDEME ALMA SÖZÜ
Corroctiv adlı yayın kuruluşu, Potsdam’daki Landhaus Adlon adlı lüks otelde gerçekleşen toplantıyla ilgili tüm bilgi ve belgeleri paylaştı.
Hans im Glück, eski yönecileri Limmer ile önceden ayrıldıklarını açıkladı. AfD’li Hartwig, toplantıda ele alınan konuların partiye taşınacağı sözünü verdi. Toplontının detayları ortaya çıkınca, AfD partisinin yasaklanması da tartışılmaya başlandı.
İŞTE ŞOK KARARLAR VE GÖRÜŞLER
Neonaziler ve milyonerlerin yaptığı toplantıda, şu konular ele alındı:
- Ülkeye uyum sağlayamayan veya sonradan vatandaş yapılanların (çoğunluğu Türkler) vatandaşlığının iptal edilmesi ve ülkeden sürülmesi.
- Alman vatandaşlarına ikinci sınıf muamele yapılmasına karşı çıkılması.
- Bir geri dönüş kavramı geliştirilmesi. Öz Alman olmayanların ülkeden sürülmesi. Buna Remigration da denilebilir.
- İnsanlara ülkede bir müşteri gibi, kendilerine özel hizmet verilen birileri gibi yaşayamayacağı öğretilmeli.
SORULARA YANIT VERİLMEDİ
Katılımcılardan bazıları, daha sonra gazetecilerin soruları üzerine kendini savunmaya çalıştı ve zorla göçe karşı olduklarını, bunu bu şekilde anlamadıklarını söyledi.
Ancak toplantıyı düzenleyen Avusturyalı Sellner, sorulara yanıt vermiyor. Aynı şekilde AfD’li katılımcılar da konuşmamayı seçti.
SCHOLZ: ÖZGÜRLÜĞE KARŞI
Kasım ayındaki bu gizli toplantı ile ilgili ayrıntılara hemen her kesimden sert tepki geldi.
Başbakan Scholz, yayınladığı mesajda, "Özgür, demokratik temel düzenimize karşı çıkan herkes, Anayasayı Koruma Teşkilatı ve bağımsız yargıya hesap verecektir. Kimsenin ülkemizde göçmenlik geçmişi olup olmadığını araştırmasını, bu ayrımcılıkla ‚biz’i oluşturan öğeyi bölmesine izin vermeyeceğiz" dedi.
Scholz’un bu mesajı, aşırı sağcı faaliyetleri karşı, devletin düzenini koruyan teşkilatın harekete geçmesini istetiği anlamına geliyor.
Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder de, sert tepki verdi. Söder, "Bir ön aşama olarak bu durum, bizlere gerçekten de hayal edebileceğiniz en karanlık şeyi ve en iğrenç şeyi hatırlatıyor" dedi.
Söder, bu şekilde Nazi dönemi benzetmesi yaparken, şu anda AfD’nin yasaklanmasının ise pek mümkün görünmediğini belirtti.
AFD’DEN FARKLI SESLER
Aşırı sağcı ve yabancı düşmanı AfD’li katılımcılar sessiz kalırken, partiden yapılan resmi açıklamada, buraya katılanların "özel olarak gittiğini ve partiyi bağlamadığı" yorumu geldi.
Ancak partinin federal milletvekili, toplantıyla ilgili olarak attığı mesajda, "Yabancıları ana vatanlarına döndüreceğiz. Milyonlarca kez yapacağız. Bu gizli bir plan değil, bir söz" dedi.